Nieuws- en persberichten

04apr
2019

Innovatie van de Maand: auto-onderdelen van PET-flessen

Innovatie van de Maand: auto-onderdelen van PET-flessen

Om de plasticsoep tegen te gaan, worden er steeds meer innovatieve en creatieve manieren bedacht om plastic te hergebruiken. Tegenwoordig is het niet raar meer als er een designstoel gemaakt van PET-flessen in de huiskamer staat. In Groningen ligt er inmiddels een fietspad gemaakt van plastic.

Ook is het niet langer vreemd dat auto-onderdelen of zelfs hele auto’s gemaakt worden van gerecycled plastic. 

In het algemeen is plastic, mits er niets mee wordt gedaan, bijzonder milieuvervuilend. Dat plastic nu steeds vaker als grondstof wordt gebruikt van nieuwe producten is een mooie duurzame innovatie. Enerzijds om te zorgen dat er niet nog meer plastic geproduceerd wordt, of ter vervanging van mogelijk nog vervuilendere materialen.

Ook in de automotive industrie doen onderdelen gemaakt van gerecycled plastic steeds vaker hun intrede. Plastic flessen kunnen bijzonder goed omgezet worden in hoogwaardige composieten, zo ontdekte een Iers onderzoeksinstituut onlangs. Maar ook in eigen land bij onder meer de TU Eindhoven wordt er flink getest met plastic. Wanneer PET-plastic wordt vermalen tot kleine deeltjes kan het namelijk gesponnen worden tot sterke vezels die te gebruiken zijn bij de productie van bijvoorbeeld auto’s. Zo worden in Ierland auto-onderdelen getest die later in grotere aantallen geproduceerd kunnen worden, en maakten ze in Eindhoven al een hele auto van plastic. De plastic composieten zijn bovendien een stuk lichter dan traditionele materialen als staal. Een gunstige bijkomstigheid.

Staal wordt namelijk tegenwoordig in de productie van auto’s vaak vervangen door lichtere materialen zoals carbon en aluminium. Dit met als doel de CO2-uitstoot op de weg te verminderen. Een lichtere auto heeft minder weerstand en zal minder uitstoten. Nadeel echter is dat de productie van carbon en aluminium zelf al veel energie kost dus dat hier feitelijk geen winsten behaald worden bij het verminderen van de CO2-uitstoot. Dus ook hieruit blijkt dat de vervanging door plastic onderdelen een prachtige duurzame oplossing is.  Dus denkt u nog eens goed na als u uw laatste slok uit uw colaflesje drinkt. De volgende keer dat u die fles terugziet, kan dat in een hele andere hoedanigheid zijn. 

Blijf op de hoogte

Volg ons nu op LinkedIn en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de mobiliteitsmarkt.

Blijf op de hoogte

Blijf ook op hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van autoleasing, mobiliteit en modern werkgeverschap.