Nieuws- en persberichten

05nov
2018

Lage-emissiezone van kracht in Brussel

Lage-emissiezone van kracht in Brussel

Goed om te weten als u binnenkort met uw (lease)auto naar België rijdt. Na Antwerpen heeft namelijk ook Brussel dit jaar een lage-emissiezone ingevoerd. Hier worden de meest vervuilende voertuigen geweerd om de lokale luchtkwaliteit en zo ook de gezondheid van inwoners en bezoekers te verbeteren.

De criteria voor toegang tot de lage-emissiezone gelden ook voor voertuigen die ingeschreven zijn in het buitenland. Dit betekent dat uw voertuig voorafgaand aan uw bezoek aan het Brussels Hoofdstedelijk Gewest verplicht geregistreerd moet worden. Deze registratieaanvraag is kosteloos en kan gedaan worden via een elektronische aanvraag.

De nummerplaat van uw voertuig wordt gecontroleerd aan de hand van camera's. Rijdt u de lage-emissiezone binnen zonder voorafgaande registratie? Dan kunt u een boete van 150 euro verwachten, ook al voldoet het voertuig aan de toegangscriteria van de lage-emissiezone. Voor wie de zone inrijdt met een niet-toegelaten voertuig, kan de boete zelfs oplopen tot 350 euro.

Op welke voertuigen is de lage-emissiezone van toepassing?

In 2018 worden alleen dieselvoertuigen met Euro 1-norm of dieselvoertuigen zonder Euronorm uit Brussel geweerd. In 2018 vallen benzinevoertuigen nog niet onder het toepassingsgebied. Deze regels veranderen vanaf 1 januari 2019. In 2019 worden ook benzinevoertuigen met Euro 1-norm of zonder Euronorm geweerd en bovendien worden de regels omtrent dieselvoertuigen dan aangescherpt.

Wat als mijn voertuig niet voldoet aan de norm?

Voldoet uw voertuig niet aan de norm? Dan is het mogelijk om maximaal acht keer per jaar een dagpas van 35 euro aan te schaffen om toegang te krijgen tot de lage-emissiezone. 
Hou er in ieder geval rekening mee dat de norm tot 2025 nog jaarlijks aangescherpt wordt. Dat kan van invloed zijn op uw toekomstige keuze voor een leaseauto! 
 

Blijf op de hoogte

Volg ons nu op LinkedIn en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de mobiliteitsmarkt.

Blijf op de hoogte

Blijf ook op hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van autoleasing, mobiliteit en modern werkgeverschap.