Nieuws- en persberichten

02nov
2018

Veiligheid belangrijk thema bij innovatie

Veiligheid belangrijk thema bij innovatie

Heel vaak zijn innovaties bedoeld om het de mens makkelijker te maken of staat verduurzaming centraal. Maar ook veiligheid is een belangrijk thema bij innovatie. Veel uitvindingen, zoals hologramtechnologie, zorgen dat we beter kunnen anticiperen op andere verkeersdeelnemers. 

Zicht op het wegdek

Zo stapte Porsche recent in als investeerder bij het bedrijf WayRay. WayRay is gespecialiseerd in de ontwikkeling van holografische augmented reality head-up display technologie. De huidige head-up displays geven bestuurders informatie over relevante zaken als snelheid en route door dit te projecteren op de voorruit. WayRay gaat een stapje verder. De AR-technologie kan virtuele objecten en informatie als een hologram op het wegdek projecteren. Informatie wordt zo nog beter geïntegreerd in de omgeving en de bestuurder kan dus letterlijk zijn ogen op de weg houden. Het systeem waarschuwt de bestuurder voor verkeersborden en aankomende oversteekplaatsen, maar geeft ook vrije parkeerplekken weer. Naar verwachting kan Porsche dit verbeterde navigatiesysteem voor augmented reality tegen 2020 in zijn auto’s integreren. 

Koplampcommunicatie

Volkswagen heeft al hele innovatieve koplampverlichting die reageert op de omgeving. Het systeem projecteert lijnen op het wegdek zodat de bestuurder eventuele hindernissen op de weg eenvoudig kan ontwijken. Maar Volkswagen werkt al aan nieuwere versie van de verlichting. In de toekomst moeten auto’s met elkaar en hun omgeving gaan communiceren middels deze verlichting. Door bijvoorbeeld een hologram over het wegdek te plaatsen, kan een naderende auto aan een voetganger laten weten of het veilig is om over te steken. Volkswagen experimenteert volop met deze technologie want voor het autonoom rijden is dit een waardevolle toevoeging. Een zelfrijdende auto kan immers geen oogcontact maken met andere weggebruikers en zo is het toch mogelijk om redelijk eenvoudig te communiceren met anderen. 

Nieuwsgierig naar meer innovaties?

Wilt u meer artikelen van ons lezen over innovaties? Houd onze nieuwspagina of LinkedIn in de gaten. Wij plaatsen regelmatig artikelen over innovaties in mobiliteit. Lees bijvoorbeeld over de Hyperloop voor auto’s, Elektrisch laden: 5 innovatieve uitvindingen of Elektrisch Steppen

Blijf op de hoogte

Volg ons nu op LinkedIn en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de mobiliteitsmarkt.

Blijf op de hoogte

Blijf ook op hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van autoleasing, mobiliteit en modern werkgeverschap.