Nieuws- en persberichten

30okt
2018

Met de zonneauto kunnen we de waarde van duurzame technieken bewijzen aan de wereld

Met de zonneauto kunnen we de waarde van duurzame technieken bewijzen aan de wereld

ALD Automotive is de nieuwe mobiliteitspartner van het Nuon Solar Team. De komende twee jaar ondersteunt ALD het studententeam van de TU Delft. Tijdens de Dag van de Duurzaamheid waren zij aanwezig op het hoofdkantoor en kregen wij een inkijkje in de meest recente auto van het Nuon Solar Team.

Wij spraken met Emie Klein Holkenborg, student aan de TU Delft en lid van het Solar Team.

Het Nuon Solar Team gaat al heel wat jaren mee, kun jij wat vertellen met welk doel het team ooit is opgericht?

“Dat is eigenlijk een mooi verhaal. Twintig jaar geleden waren er drie studenten uit Delft die de film ‘Here comes the sun’ hadden gezien. Het gaat over een groepje scholieren dat graag een zonneauto wilde bouwen en om mee te kunnen doen aan de Bridgestone World Solar Challenge. De jongens wilden een auto bouwen met het idee dat als deze dan niet de finish haalde, ze altijd nog konden surfen en vakantie vieren. Ze kregen echter hulp van een professor op de TU, niemand minder dan Wubbo Ockels. Hij wilde meehelpen maar wel met de voorwaarde dat ze minimaal voor de winst zouden gaan.”

Dus zo groeide een grap uit tot een serieus – inmiddels al 20 jaar durend – project?

“Precies, de studenten creëerden een team om zich heen. Een groep studenten allemaal met een passie voor techniek en in het bijzonder voor duurzame techniek. Want op dit vlak viel destijds, en nu nog steeds, heel veel te winnen. Met het Nuon Solar Team laten we een breed spectrum aan technische ontwikkelingen zien, dus niet alleen op het gebied van zonnepanelen maar bijvoorbeeld ook op het gebied van automotive.” 

Wat waren de hoogtepunten van het Nuon Solar Team?

“Mijn hoogtepunt is ongetwijfeld de laatste race in Zuid-Afrika. Na een onterechte beschuldiging van spionage hadden we een tijdstraf in de vorm van kilometeraftrek gekregen. Hierdoor kwamen we op 116 kilometer achterstand (!) op onze concurrent uit Japan. Iedereen buiten het team beschouwde het als onmogelijk. Maar door geweldig teamwork hebben we de achterstand weer kunnen inhalen en hebben we gewonnen!” 

En op technisch vlak?

“Elk jaar maken we daarin hele grote stappen. In alle disciplines zijn er doorlopend nieuwe innovaties. Afgelopen jaar vond er een innovatie plaats met een overkoepelend effect: wij hebben de eerste Intelligent Solar Car ooit gemaakt. Deze auto speelt in op zijn omgeving. Het lijkt een beetje op wat normale auto’s ook hebben dus dat een auto een andere auto voor zich ‘ziet’ en uit zichzelf kan gaan remmen als de afstand te klein wordt. Maar de Solar auto kan bijvoorbeeld ook de helling op de weg analyseren, in combinatie met zijn snelheid, een optimale energie-efficiëntie berekenen.”  

Wat is de focus en doelstelling van het huidige Solar Team? 

“Wij zijn een nieuwe lichting binnen het team, dat ieder jaar meedoet aan internationale zonneraces. Het ene jaar racen we in Australië, het jaar erna in Zuid-Afrika. In Zuid-Afrika rijden we met de doorontwikkelde auto waarmee in Australië is gereden. Dat hebben we vorige maand heel succesvol gedaan. 

Voor de race in Australië in 2019 gaan we een volledig nieuwe auto bouwen. Het zou logisch zijn om  de huidige auto als basis te gebruiken. Alleen is het zo dat na iedere race elke auto opengesteld wordt aan alle andere teams, aan de raceorganisatie en aan iedereen die er maar in wil kijken. Dus het concept waarmee de World Solar Challenge in 2017 is gewonnen is nu vrijgegeven. Wij willen onze concurrenten een stapje voor blijven door gewoon weer een nieuwe auto te bouwen. 

Onze doelstelling? Altijd blijven innoveren, omdat er nog veel te halen is op duurzaam technisch vlak, de wereld te inspireren met deze technieken”. 

Waarom is het belangrijk om mee te doen aan races en wat brengt het de maatschappij?

“Het is een bewijs van alle innovaties die wij maken. Bijvoorbeeld op het gebied van zonnepanelen. Wij gebruiken hele efficiënte zonnepanelen. Dat wil zeggen dat van elk zonnestraaltje meer energie wordt omgezet dan bij een gemiddeld zonnepaneel. Dat komt onder andere doordat wij meerdere technieken toepassen. Zo willen wij laten zien wat voor power uit het zonnepaneel komt. Dit is dan een specifiek voorbeeld voor het zonnepaneel. Maar dat doen we ook op het gebied van de motor, het materiaal waarmee we de auto bouwen, etc.. We willen eigenlijk de kracht ervan laten zien door de wedstrijd te winnen en de techniek op deze manier te bewijzen aan de rest van de wereld.”

Is steun van het bedrijfsleven hierbij belangrijk?

“We zijn allemaal studenten met een technische achtergrond. Hoewel we op technisch vlak breed worden opgeleid, beschikken we niet over de kennis om een nieuw zonnepaneel te ontwerpen of in elkaar te zetten. Dat is hele specifieke, ander soort informatie. De kennis die we hiervoor nodig hebben, vergaren we onder meer in samenwerking met het bedrijfsleven. We contracteren professoren van de TU maar ook het bedrijfsleven waarmee wij aanvullende expertise in huis halen.  

Hoe zie jij de toekomst van het Solar Team? 

‘’De combinatie van techniek, duurzame energie en spanning van de race geeft de visie en daarmee de toekomst van het Nuon Solar Team perfect weer: we pushen de limiet van de techniek om te inspireren tot een duurzame toekomst waarin energie op de meest efficiënte manier gebruikt wordt. Zo willen we de fossiele brandstofvrije toekomst haalbaar maken. Dit willen we overbrengen op de rest van de wereld en ieder jaar proberen we dit nóg beter te doen. Eén van onze focuspunten ligt daarom ook bij educatie. We gaan dit jaar bijvoorbeeld op scholentour om kinderen te laten zien wat je kan doen met die ‘saaie rekensommen’ en dat rijden zonder brandstof al mogelijk is.’’


Meer weten over het Nuon Solar Team? https://www.nuonsolarteam.nl/

Blijf op de hoogte

Volg ons nu op LinkedIn en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de mobiliteitsmarkt.

Blijf op de hoogte

Blijf ook op hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van autoleasing, mobiliteit en modern werkgeverschap.