Nieuws- en persberichten

20sep
2018

Pendelfrustaties? Vier en een halve tip om files te ontwijken.

Pendelfrustaties? Vier en een halve tip om files te ontwijken.

Een werkdag met of zonder file, het is een hemelsbreed verschil. Woon-werkverkeer is dan ook een cruciale maar vaak onderschatte factor voor voldoening en tevredenheid op het werk. Wij zetten een aantal tips voor spitsmijden, file-ontwijken en drukte-ontduiken voor u op een rij. Vier en een half om precies te zijn. Hoe dat zit leest u hieronder.

1. Timing

De ergste files vinden plaats tussen 07:00 tot 09:30 en 16:30 tot 19:00 uur. Het is een inkoppertje, maar de meest voor de hand liggende tip is deze spitsuren te vermijden. Vertrek eerder van huis, of juist later. Combineer kantoortijd met thuiswerken, wat ook vanuit werkgeversperspectief een efficiënte oplossing is. Een werknemer die thuis aan het werk is, is natuurlijk een stuk nuttiger dan een werknemer die in de file staat.

Ook is filesporten een goede en gezond optie om de spits te vermijden. Meteen na werktijd lekker gaan sporten. Samen met uw collega’s of alleen en dan ná de file naar huis. U stapt met een goed gevoel de auto in en komt vrijwel zonder vertraging thuis aan. Uit onze enquête onder leaserijders werden flexibele reistijden en thuiswerken verreweg het meest genoemd als oplossing voor het fileprobleem.

2. Ga voorbereid op weg

Stilstaan en vertraging door drukte op de weg is lastig en vervelend, maar is deels te voorkomen door vooraf de verkeersverwachting goed in de gaten te houden. Bijvoorbeeld met behulp van handige apps zoals Waze of TimesUpp.

Waze is gebaseerd op een community van bestuurders die permanent de laatste verkeersinformatie delen met andere chauffeurs in de regio. Op deze manier kan iedereen tijdswinst nastreven en zo ook nog eens besparen op de brandstofkosten.

Timesupp scant zelfs uw agenda op reisafspraken waaraan een locatie toegevoegd is. Reistijden voor al uw afspraken worden automatisch berekend en in uw agenda getoond. Hij kent de files, berekent de vertraging en waarschuwt u vervolgens via een pushbericht wanneer u moet vertrekken. In de berekening van het perfecte vertrekmoment houdt deze app zelfs rekening met parkeertijd en het aantal vrije plaatsen in parkeergarages. Erg handig, vinden wij.

3. Rijgedrag aanpassen

Soepel invoegen: zwaai niet plotsklaps naar links of naar rechts aan het begin of aan het einde van de in- of uitvoegstrook. Het klinkt logisch maar toch gebeurt het vaak op de weg. Doordat andere auto’s vervolgens moeten remmen ontstaat er een schokgolf. Die is soms kilometers terug nog merkbaar: de zogenoemde spookfile. Rij met gepaste snelheid mee met het verkeer op de rijstrook waar u wilt invoegen. Voeg dan soepel in. Benut de in- en uitvoegstrook zo goed mogelijk.

Blijf op dezelfde rijstrook: Van rijstrook wisselen en gaten opvullen loont niet. Het vergt beduidend meer concentratie en je doet je medeweggebruikers er weinig plezier mee; denk aan de motorrijders die tussen de files door mogen rijden. Welke rijstrook te kiezen als telkens wisselen riskant is? Links houden levert de grootste kans op een snellere rit, blijkt uit onderzoek.  De tijdwinst bedraagt zo’n 4-6 minuten in een file van 5 kilometer. Maar let op: de linkerrijstrook is weliswaar sneller, het rijdt vaak ook veel onrustiger waarbij de kans op kop-staartbotsingen daar groter is.

4. Alternatief vervoer

Openbaar vervoer of autodelen kan helpen als één van de oplossingen om het fileprobleem mee aan te pakken. Woont u op een afstand van 20 à 25 kilometer van uw werk, dan is de fiets een prima optie. Vaak krijg u daar een fietsvergoeding voor. Tijdens de spitsuren blijkt een (elektrische) fiets op sommige trajecten sneller te zijn dan de auto. Met een high speed e-bike zit u met een topsnelheid van 45 km/u binnen een oogwenk op uw kantoorstoel of thuis op de bank. Overweegt u om een elektrische fiets te leasen, dan is het goed om te weten dat er ook diverse regionale subsidieregelingen voor e-bikes zijn.

4,5. Maak er het beste van!

Deze laatste tip krijgt slechts een halve punt want u vermijdt hier technisch gezien geen files mee. Toch hoort het wat ons betreft op dit lijstje thuis want een goede (positieve) gemoedstoestand scheelt een hoop filefrustratie. Dus mocht u ondanks al deze tips alsnog in de file belanden dan is ons advies: maak er het beste van! Zet een spannend luisterboek of uw favoriete muziek op of beluister een goede podcast.

Wilt u meer weten over tips om files te vermijden of actief mee te denken aan oplossingen voor de fileproblematiek? Houd dan onze site en social media in de gaten, want zeer binnenkort starten we met een nieuw initiatief!

 

Blijf op de hoogte

Blijf ook op hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van autoleasing, mobiliteit en modern werkgeverschap.