14aug

Of het nóg groener kan: de elektrische scooter gemaakt van hennep

Of het nóg groener kan: de elektrische scooter gemaakt van hennep

Elektrische voertuigen doen het goed in ons land. Van elektrische auto’s tot e-bike’s, speedpedelecs en e-scooters. Geruisloze, schone mobiliteit is alom aanwezig in Nederland, dat op de tweede plaats staat van  de Global Innovation Index 2018.

Maar naast groene mobiliteit is er nog een andere categorie ‘groen’ waar Nederland dikwijls mee geassocieerd wordt. Breng ze samen en je hebt de Be.e.

Start-up Van.Eko maakt de Be.e. Dit is een elektrische scooter met een extra duurzame troef achter de hand. Namelijk dat het dragende frame van hennep is gemaakt. De hennepvezel is verwerkt in composiet vorm, zoals ook gebeurt met glas- en carbonvezel, zodat het een robuuste maar lichte constructie oplevert met een lange levensduur. 

Groningse hennep

Het voordeel van werken met bio-composiet is dat er met relatief weinig grondstoffen hoogwaardige materialen kunnen worden gemaakt die minder schadelijk zijn voor het milieu. Van.Eko laat zien dat het zelfs mogelijk is om er volledige voertuigen van te maken, een wereldprimeur van Nederlandse bodem. Dat laatste is letterlijk te nemen want de hennep wordt geteeld in Groningen. 

Maar wat is deze duurzame scooter op de weg waard? Best wel wat, constateren wij. De Be.e heeft een 80 km actieradius bij 45km/h cruise snelheid. Opladen kan bij elk standaard stopcontact en een lege accu is binnen 4 uur weer op 100%.  Verder is de scooter voorzien van een Eco en Boost mode, voor én achteruit versnelling en een 4kW motor waarmee u vanuit stilstand in zeven seconden accelereert naar 50 km/h. De topsnelheid is 58 km/h. 

Crowdfunding

Na een fase van ontwerpen en ontwikkelen zijn in 2017 de eerste tien Be.e’s van de band gerold en uitgeleverd aan de klanten die via een crowdfunding campagne het initiatief ondersteunen. Nu is Van.Eko bezig met de volgende stap te zetten en de productie op te schalen. Daarvoor zoeken ze investeerders, partners en launching customers om de volgende zwerm Be.e’s het land in te jagen.

Blijf op de hoogte

Volg ons nu op LinkedIn en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de mobiliteitsmarkt.

Bel ons
+31 20 658 70 00

Blijf op de hoogte

Volg ons

Blijf ook op hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van autoleasing, mobiliteit en modern werkgeverschap.