02aug

WLTP, wat betekent dit voor fleetmanagers?

WLTP, wat betekent dit voor fleetmanagers?

Geen twijfel dat WLTP een grote impact heeft op wagenparkbeheer en de leasemarkt. Met ingang van september 2018 zijn fabrikanten verplicht alle nieuwe auto’s volgens de WLTP-methode te testen. Dit is de nieuwe testmethode om de CO₂-uitstoot en het brandstofverbruik van auto’s te meten.

Wat betekent deze ontwikkeling voor u als fleetmanager en wat kunt u het beste doen?

De uitkomsten van de nieuwe testmethode Worldwide harmonized Light vehicles Test Procedure (WLTP) verschillen flink van de uitkomsten van de oude (NEDC). Dit heeft nogal wat gevolgen en niet alleen voor de gemeten waardes. Zo wordt in Nederland de bpm bepaald aan de hand van de hoogte van de CO₂-uitstoot. Omdat de CO₂-uitstoot hoger uitvalt bij een meting met  WLTP is die van invloed op de bpm en heeft dit gevolgen voor de prijs van een auto. Met andere woorden: een hogere gemeten CO₂-uitstoot maakt een auto duurder.

Hoevéél duurder is lastig te voorspellen  

De precieze prijsstijging is lastig te voorspellen. Dat is namelijk afhankelijk van hoeveel hoger de CO₂-uitstoot zal zijn door de nieuwe testmethode. En dat is nu nog niet volledig bekend. 

Geen impact voor lopende contracten

Het goede nieuws voor u als wagenparkbeheerder is dat  WLTP geen gevolgen heeft voor reeds geregistreerde auto’s en daarmee ook niet voor de leasekosten van lopende contracten. WLTP heeft mogelijk wél impact voor nieuwe bestellingen omdat veel automerken hun tarieven gaan wijzigingen in aanloop naar 1 september 2018. 

Budgetneutraal

De huidige bpm-tabel is gebaseerd op de oude testmethode (NEDC). Een wetswijziging is nodig om deze tabel om te zetten naar WLTP. Omdat momenteel nog onvoldoende referentiewaarden bekend zijn, is vanaf 1 september a.s. een overgangsperiode actief (NEDC 2.0).  Het ministerie van Financiën heeft in ieder geval aangekondigd dat de invoering van een andere meetmethode er niet voor mag zorgen dat auto’s duurder worden. Maar pas na de zomer komt er meer duidelijkheid over de daadwerkelijke timing van de implementatie van de nieuwe bpm-tabel op basis van WLTP.

Tips voor onzekere tijden

Voorlopig is er nog veel onzeker. Pas na de volledige invoering van de WLTP-methode kunnen we meer helderheid geven. Toch zijn er verschillende manieren om in de tussentijd de onzekerheden het hoofd te bieden. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Uw huidige contract verlengen en wachten op invoering van de bpm-tabel op basis van de WLTP; 
  • Gebruikmaken van (nieuwe) auto’s uit de Restant Voorraad Regeling (RVR) waarbij de prijs is vastgesteld op basis van NEDC1.0. Auto’s zijn alleen niet volledig configureerbaar naar wens; 
  • Gebruikmaken van een her-inzet van een leaseauto met een prijs op basis van NEDC 1.0.

Meer lezen over WLTP en adviezen hoe hiermee om te gaan? Download dan hier ons gratis whitepaper ‘De impact van de nieuwe WLTP-testmethode’.

Blijf op de hoogte

Volg ons nu op LinkedIn en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de mobiliteitsmarkt.

Bel ons
+31 20 658 70 00

Blijf op de hoogte

Volg ons

Blijf ook op hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van autoleasing, mobiliteit en modern werkgeverschap.