Nieuws- en persberichten

20jul
2018

Elektrisch laden: vijf innovatieve uitvindingen

Elektrisch laden: vijf innovatieve uitvindingen

Met elektrisch rijden in opkomst, wordt de vraag naar laadpalen of andere laadoplossingen vanzelfsprekend steeds groter. Om het elektrisch rijden een goede impuls te geven en toegankelijk te maken is het belangrijk dat er een goed laadnetwerk opgebouwd wordt.

Er wordt aan veel innovatieve laadoplossingen gewerkt , soms met een mooie extra functie. We hebben een kleine selectie van bijzondere uitvindingen onder elkaar gezet.

Ladende lantaarnpalen

In Londen krijgen lantaarnpalen een tweede functie. Er is een technologie ontwikkeld die lantaarnpalen eenvoudig omtovert naar laadpalen. Engeland heeft de lat nogal hoog liggen als het gaat om elektrisch rijden. In 2022 wil het land zeker een miljoen elektrische voertuigen op de weg hebben rijden. Dan moet er natuurlijk wel voldoende laadcapaciteit zijn. De technologie die gebruikt wordt in de lantaarnpalen, wordt in eerste instantie getest in twee Londense wijken. 

Oplaadrobot

We kennen allemaal al de oplaadstations langs de snelweg. Maar dan moet u toch echt nog zelf de auto uitkomen en die stekker in de auto stoppen. Als het aan robotmaker Kuka ligt, is zelfs dat niet meer nodig. In de toekomst zullen robots ons helpen bij allerlei routinematige zaken. Zo ook bij het laden van de auto. Het enige dat de bestuurder hoeft te doen is de auto op de speciale oplaadplek te parkeren, de rest gaat vanzelf. Zo werken we aan een toekomst waarin het elektrisch rijden nog makkelijker en comfortabeler wordt, aldus de directeur van Kuka.

Rijdend laden

In Zweden wordt er getest met een vooral tijdbesparende oplossing; laden tijdens het rijden. Er is een stuk snelweg van twee kilometer opengesteld waar elektrische auto’s met een contactarm in verbinding staan met een rail in de snelweg. De contactarm is in en uit te klappen. De rail is geaard en geeft alleen elektriciteit af wanneer sensoren zien dat er een auto overheen gaat. De rail is verder zo smal dat u niet per ongeluk met iets anders klem kunt komen te zitten. 

Een tweede leven

Waarschijnlijk kent u de gele ANWB-praatpalen nog wel die vroeger langs de kant van de weg stonden. Met de opkomst van mobiele telefoons en apps werden deze volstrekt overbodig. Maar wat doe je met 3300 ‘nutteloze’ praatpalen? Er werd gezocht naar een duurzame oplossing en nu wordt een deel van de praatpalen omgebouwd tot laadpaal. 

Medische laadpaal

In Delft is recent de eerste laadpaal geïnstalleerd waaraan een defibrillator (AED) is gekoppeld. Als nu elke laadpaal in Nederland straks voorzien wordt van een AED, kunnen er ook veel mensenlevens gered worden. Er zijn in Nederland ruim 80.000 AED’s die veel in gebouwen hangen en niet 24 uur per dag beschikbaar zijn. Laadpalen zijn vrijwel altijd open, zowel ‘s nachts als in het weekend.

 

Meer weten? Download onze gratis whitepaper:
De sterke opkomst van elektrisch rijden

Blijf op de hoogte

Blijf ook op hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van autoleasing, mobiliteit en modern werkgeverschap.