Nieuws- en persberichten

08jun
2018

5 tips voor een groener mobiliteitsbeleid

5 tips voor een groener mobiliteitsbeleid

20% van de uitstoot van broeikasgassen in Nederland komt op het conto van verkeer en vervoer. Daarom staat het verduurzamen van mobiliteit hoog op de Klimaatagenda. Deze is opgesteld om de ambitieuze klimaatdoelen voor 2020 te behalen. Maar niet alleen de overheid is aan zet.

Ook het bedrijfsleven kan met een groener mobiliteitsbeleid een flinke bijdrage leveren. Hoe? Dat leggen we uit aan de hand van deze 5 tips.

1. Rijd elektrisch

Elektrisch vervoer is beter voor het milieu. De CO2-uitstoot bij deze voertuigen is veel lager dan bij conventionele voertuigen die rijden op fossiele brandstof, en dat maakt het een stuk duurzamer. Een ander mooi bijkomend voordeel is dat elektrische voertuigen veel stiller zijn. In grote steden draagt dit positief bij aan bijvoorbeeld de leefbaarheid van de inwoners. 

Elektrisch rijden is enorm in ontwikkeling. De actieradius van de auto’s wordt steeds groter en het laadpalennetwerk groeit. Elektrische auto’s zijn inmiddels ook in diverse merken en modellen verkrijgbaar. Vooralsnog is de bijtelling van elektrische auto’s nog gunstig dus kunt u direct besparen op het wagenpark. Maar let op, in 2020 gaat hier wel verandering in komen. 

2. Kies voor de e-bike

In de categorie elektrisch vervoer valt natuurlijk ook de elektrische fiets, oftewel de e-bike. Van alle elektrische voertuigen vinden wij dat deze vorm wel wat meer aandacht verdient. De gemiddelde woon-werkafstand is ongeveer 22 kilometer. Een afstand die op een e-bike goed te overbruggen is. Hiermee is de e-bike een goed alternatief voor de auto. Het is bovendien een leasemogelijkheid die goed past in een mobiliteitsmix waarbij medewerkers gebruikmaken van meerdere vervoersmogelijkheden. De leasefiets wordt binnenkort fiscaal nog aantrekkelijker. Niet alleen voor het milieu en voor uw portemonnee is de e-bike een mooie oplossing, het is ook nog eens goed voor de gezondheid van uw medewerkers.

 


Tip: Download onze infographic waarin de 5 tips voor een duurzamer mobiliteitsbeleid overzichtelijk in kaart worden gebracht.

 

3. Mix je vervoer

Er zijn tal van mobiliteitsoplossingen die bijdragen aan een duurzamer beleid. Hierbij staat vooral een mix aan vervoersalternatieven centraal. Niet elke werknemer hoeft elke dag in de auto te zitten. Zeker niet als hij met bijvoorbeeld de ALD mobiliteitskaart eenvoudig met het openbaar vervoer op zijn werk kan komen of ook een e-bike in zijn leasecontract heeft opgenomen. Uw mobiliteitsbeleid wordt vanzelf duurzaam omdat er minder kilometers op de (snel)weg gemaakt worden, er minder brandstof verbruikt wordt en dus de CO2-uitstoot omlaag gaat. De totale kosten zullen in veel gevallen lager uitpakken en medewerkers waarderen de keuzevrijheid. 

4. Zet e-learning in

Door medewerkers inzicht te geven in hun rijgedrag, kunt u uw CO2-uitstoot naar beneden bijstellen en uw mobiliteit verduurzamen. Er bestaan handige tools om hiermee aan de slag te gaan. Een goed voorbeeld is het Prodrive Learning programma. Dit is een e-learning programma dat praktische handvatten biedt om het rijgedrag aan te passen en te verbeteren. Zo ontvangen deelnemers aan dit programma tips hoe zij met een aangepaste rijstijl zuiniger kunnen rijden. Maar zij krijgen ook tips om veiliger te rijden. Dit laatste zorgt er niet alleen voor dat uw medewerkers groener rijgedrag vertonen maar ook veiliger.  

5. Deelauto’s waar mogelijk

Steden worden steeds drukker en parkeren is hierdoor een steeds groter wordend probleem. Een auto delen is in dat geval heel praktisch. Deelautoconcepten hebben vooral een gunstig effect op de kosten. Maar natuurlijk profiteert ook het milieu hiervan. 
Het aantal kilometers dat iemand maakt met een deelauto is minder dan met een eigen auto. U zult een deelauto namelijk alleen gebruiken wanneer u de auto echt nodig hebt. De CO2-uitstoot per persoon daalt zonder meer. 

Wilt u weten hoe u een van deze voorbeelden zo eenvoudig mogelijk implementeert binnen uw wagenpark. Of heeft u advies nodig welke oplossing het beste bij uw bedrijf en medewerkers past? Belt u dan met +31 20 658 70 00.

Blijf op de hoogte

Volg ons nu op LinkedIn en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de mobiliteitsmarkt.

Blijf op de hoogte

Blijf ook op hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van autoleasing, mobiliteit en modern werkgeverschap.