Nieuws- en persberichten

01jun
2018

Voorbereid op vakantie? Denk aan de milieusticker

Voorbereid op vakantie? Denk aan de milieusticker

Kijkt u ook al zo uit naar de zomervakantie? Velen van u zullen dan met de auto op vakantie gaan. Maar een autovakantie in Europa vergt tegenwoordig wat voorbereiding. Veel landen hebben milieuzones ingevoerd en hierdoor kunt u niet zomaar elke stad inrijden.

Bereid u dus goed voor en weet welke regels er gelden op de weg. Voor de populairste Europese vakantielanden hebben we kort voor u uiteengezet waar u rekening mee kunt houden. 

België

In ons buurland zijn in Antwerpen en in Brussel milieuzones ingesteld. Meestal worden ze aangegeven als een “LEZ” (Low Emission Zone). In Brussel geldt dit voor alle gewesten, behalve de Ring en de toegangswegen. U kunt dus zonder problemen via de ring de stad doorkruizen. Oude dieselvoertuigen met Euro-1 of zonder Euronorm mogen de stad niet in. 
In Antwerpen zijn de regels nog iets strenger. Wilt u toch de stad in met uw oude auto, dan zijn er dagpassen beschikbaar voor circa 35 euro per dag. Uitgebreide informatie over LEZ vindt u hier: lez.brussels of slimnaarantwerpen.be/nl/lez 

Frankrijk

In dit land heeft u zonder meer een milieusticker nodig, ook in een auto met een buitenlands kenteken. Frankrijk hanteert tijdelijke en permanente milieuzones. De binnenstad van Parijs is bijvoorbeeld zo’n permanente zone. Welke sticker u nodig heeft is afhankelijk van het type voertuig dat u bestuurt. Het niet hebben van een milieusticker kan een boete of rijverbod opleveren. Het is daarom aan te raden dit van tevoren goed uit te zoeken. 

Een sticker kunt u online aanschaffen en kost inclusief verzending 4 euro 41. Let ook goed op waar u de sticker plakt: altijd rechtsonder op de voorruit. Hier vind je meer informatie over de milieuzones in Frankrijk.

Duitsland

Duitsland hanteert ook in veel grote steden de milieusticker. Deze gebieden worden Umweltzonen genoemd. Er zijn verschillende stickers verkrijgbaar, afhankelijk van uw voertuig en de uitstoot ervan. Met het betreden van een Umweltzone zonder sticker, riskeert u een boete van 68 euro. Stickers zijn op voorhand in Nederland verkrijgbaar bij de ANWB en via milieusticker.nl vanaf 16,95. Bent u het toch vergeten dan zijn er ook in Duitsland nog uitgiftepunten, maar rekent u erop dat de kosten dan aanzienlijk hoger zijn. 

Italië

Zona a Traffico Limitato (ZTL), oftewel de Italiaanse milieuzones. De regels in Italië zijn complex. Het is daarom aan te raden altijd buiten de stad te parkeren als het niet nodig is met de auto een binnenstad te betreden. Indien uw accommodatie binnen een oud centrum en dus in een milieuzone ligt, kan de eigenaar van de accommodatie u waarschijnlijk van een tijdelijke vergunning voorzien zodat u wel uw bagage kunt uitladen. 

Spanje

In Spanje heeft vooralsnog alleen Barcelona een milieuzone. Hiervoor kunt u een sticker aanschaffen voor slechts 5 euro. Deze zijn te verkrijgen bij de Spaanse postkantoren. 

Zit uw vakantiebestemming er niet tussen, kijk dan op de website van de ANWB voor meer informatie over milieuzones in uw vakantieland. Hier leest u ook informatie over andere zaken waar u rekening mee moet houden, zoals de verplichting om een EHBO-doos, gevarendriehoek of brandblusser mee te nemen.

Blijf op de hoogte

Volg ons nu op LinkedIn en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de mobiliteitsmarkt.

Blijf op de hoogte

Blijf ook op hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van autoleasing, mobiliteit en modern werkgeverschap.