Nieuws- en persberichten

24mei
2018

Innovatie van de Maand: elektrische auto uit de 3D printer

Innovatie van de Maand: elektrische auto uit de 3D printer

Een knap staaltje innovatie en ook nog eens heel betaalbaar: een volledig elektrische auto uit een 3D printer. Het eerste exemplaar van het Italiaanse merk XEV werd recent in Shanghai gepresenteerd. Alles wijst er op dat dit de eerste 3D-geprinte auto is die in massaproductie genomen zal worden.

Behalve de ramen, stoelen en het chassis is de elektrische auto helemaal opgebouwd uit onderdelen die door een 3D-printer gemaakt zijn. De auto bestaat uit slechts 57 onderdelen. Ter vergelijking: een normale auto heeft er gemiddeld 2000. Dit maakt het productieproces aanzienlijk korter en de kosten kunnen daarmee veel lager worden gehouden.

 Naar verwachting zal de prijs van deze elektrische auto dan ook tussen 7.500 en 10.000 dollar liggen, omgerekend is dat maximaal 8500 euro. De productietijd van de auto beslaat slechts drie maanden. Het klinkt natuurlijk erg mooi, toch zijn er ook nadelen aan de geprinte auto: door het lichte materiaal is de maximale snelheid maar 70 kilometer per uur en de actieradius 140 kilometer. Bovendien is deze EV een echte tweezitter, dus grote gezinnen zullen nog even moeten wachten op de doorontwikkelde versie van deze innovatie. 

Chinese interesse hoog

Maar juist deze factoren verklaren wellicht de grote interesse in China naar deze auto. XEV heeft hier al zo’n 7000 pre-orders in de boeken staan. In de overvolle Chinese steden zijn topsnelheden niet zo belangrijk en gezien de hoge mate van luchtvervuiling in de Chinese steden zijn elektrische voertuigen er meer dan welkom. Mogelijke subsidies van de Chinese overheid zouden ervoor kunnen zorgen dat de auto er nog goedkoper wordt. Hoewel de fabrikant de productielicentie nog niet heeft, is dit volgens XEV slechts een kwestie van tijd. De bedoeling is dat de productie eind van dit jaar start. De eerste exemplaren zouden dan al begin 2019 afgeleverd kunnen worden.

Link naar video: https://www.youtube.com/watch?time_continue=18&v=M-X-rN2yXfs

Lees meer over (ludieke) innovaties die ons opvielen in de afgelopen maanden:

VW showt autonome schoolbus
Zingen voor veilige afstand op de weg
Autonomous Air Taxi
De beste automotive innovaties van CES 2018

Blijf op de hoogte

Volg ons nu op LinkedIn en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de mobiliteitsmarkt.

Blijf op de hoogte

Blijf ook op hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van autoleasing, mobiliteit en modern werkgeverschap.