Nieuws- en persberichten

29mrt

Auto vs. Koophuis? De gevolgen van een private leasecontract voor een latere lening

Auto vs. Koophuis? De gevolgen van een private leasecontract voor een latere lening

Private lease is populair. Steeds meer consumenten zien het voordeel in van de particuliere leaseauto. Een private leasecontract is echter een vorm van een lening; u heeft een maandelijkse financiële verplichting. Zo’n contract heeft daarom ook invloed op een nieuwe hypotheek.

Heeft u verhuisplannen? Lees dan vooral even verder.

Een particuliere leaseauto kent veel pluspunten. Met name het feit dat er per maand een vast bedrag betaald moet worden en er geen onverwachte kosten bij komen kijken, is een groot voordeel. U weet precies waar u per maand financieel aan toe bent, want de kosten voor onderhoud, verzekering en belasting zijn al in het bedrag opgenomen. 

BKR

Het aangaan van een private leasecontract betekent dat u een lening met maandelijkse aflossing afsluit. Voordat er een contract afgesloten wordt, wordt er een draagkrachtberekening gemaakt en het maandelijkse bedrag dat u gaat betalen wordt opgenomen in het BKR (Bureau Krediet Registratie). Eigenlijk net zoals bij een ‘normale’ lening. Wat men zich vaak niet realiseert: dit kan gevolgen hebben voor het afsluiten van een nieuwe hypotheek. Wanneer u namelijk geld leent voor een auto, kunt u minder geld lenen voor bijvoorbeeld een hypotheek.

Verhuisplannen?

Op zich helemaal geen reden tot zorgen. De leenkosten van een private leasecontract zijn enigszins beperkt. Het BKR ziet een private leasecontract niet als een hele zware financiële verplichting en het BKR telt niet het volledige leasebedrag mee. Het gaat om de rente en de afschrijving, te weten 65 procent van de totaalkosten. 

De kosten die in het contract opgenomen zijn voor service en onderhoud, worden gezien als kosten die autobezitters hoe dan ook betalen. Deze vallen onder het huishoudpotje van consumenten. In de meeste gevallen komt u met een private leaseauto gewoon in aanmerking voor een hypotheek. Als u verhuisplannen heeft, maar ook plannen om privé te leasen, kijk dan gewoon even goed naar het totaalplaatje om te beoordelen wat het meest verstandig is. 

Keurmerk

Om uzelf in ieder geval zo goed mogelijk te beschermen en zeker te weten dat u verantwoord leaset, is het belangrijk een contract af te sluiten met een Keurmerk Private Lease. Het Keurmerk garandeert onder meer eerlijke leasevoorwaarden, bescherming tegen te hoge financiële lasten en een leasecontract inclusief onderhoud, reparatie, verzekeringen, pechhulp, vervangend vervoer en wegenbelasting.  

Meer weten over private lease? Hier vindt u de 5 meest gestelde vragen

Blijf op de hoogte

Volg ons nu op LinkedIn en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de mobiliteitsmarkt.

Blijf op de hoogte

Blijf ook op hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van autoleasing, mobiliteit en modern werkgeverschap.