Nieuws- en persberichten

23mrt

Goed nieuws: fiets van de zaak wordt aantrekkelijker

Goed nieuws: fiets van de zaak wordt aantrekkelijker

Goed nieuws voor leasefietsers en hun werkgevers! Het ministerie van Financiën kondigde deze week aan de bijtellingsregels voor de fiets te versimpelen. Verwacht wordt, dat een fiets van de zaak hiermee fiscaal een stuk aantrekkelijker wordt. Wat zijn de voordelen?

Een fiets van de zaak is (net zoals de leaseauto) een vorm van inkomen voor de werknemer en wordt daarom fiscaal belast. De manier van belasting is echter anders dan bij een auto waarbij u een percentage van de nieuwwaarde betaalt. 

Bij een leasefiets betaalt u momenteel nog bijtelling over de kilometerkostprijs van de fiets. Daar wordt het dus wat ingewikkelder. De woon/werk kilometers en de privé kilometers moeten los van elkaar worden bijgehouden. Reparatiekosten, onderhoud, verzekeringskosten en stroomverbruik (bij een e-bike) mogen afgetrokken worden van de privékilometers. Het bedrag dat dan overblijft telt mee bij het salaris waar werkgevers belasting over betalen. Dat zorgt voor extra administratie voor zowel werkgever als werknemer. 

Lobby met resultaat

Een gelegenheidscoalitie bestaande uit de ANWB, Fietsersbond, Natuur&Milieu, RAI/BOVAG en de VNA heeft zich hard gemaakt om deze huidige bijtellingsregels te veranderen. Het fiscaal aantrekkelijk maken van een fiets van de zaak heeft veel positieve gevolgen. Fietsen is beter voor het milieu, vermindert files en de gezondheid van werknemers wordt positief gestimuleerd. Daarbij kan de (elektrische) fiets beter ingezet worden in de totale mobiliteitsbehoefte van bedrijven. De lobby blijkt niet zonder resultaat: het Ministerie van Financiën presenteerde deze week een nieuw bijtellingsvoorstel voor de fiets van de zaak. 

Wat gaat er veranderen?

Het ministerie heeft een zogenaamd forfaitaire bijtelling voorgesteld. Dit is gelijk aan hoe het met auto’s is geregeld. Mat andere woorden: leaserijders betalen een percentage (2,7%) van de nieuwwaarde van de auto die zij ook privé mogen gebruiken. Fietsende werknemers gaan straks ook gewoon een percentage betalen van de nieuwwaarde van hun fiets. Hoe hoog dit percentage precies gaat zijn, wordt nog bepaald. 

Aantrekkelijk mobiliteitsalternatief

ALD Automotive voegde in 2014 als eerste leasemaatschappij de highspeed e-bike toe aan het zakelijk mobiliteitsaanbod en staat volledig achter een nieuw bijtellingsvoorstel. Marketing & Strategy Director Lonneke van der Horst: “Vorig jaar bleek uit een enquête onder onze leaserijders dat maar liefst 90 procent de keus zou willen hebben tussen een of meerdere vervoersmiddelen. De e-bike scoorde hierbij erg hoog. Tot nu toe moesten werkgevers het vooral hebben van subsidieregelingen om het (elektrisch) fietsen financieel aantrekkelijk te maken. Het is goed dat het nu fiscaal een stuk aantrekkelijker wordt”. 

Meer weten?

Lees meer over de voordelen van een elektrische fiets leasen of bekijk ons aanbod, al vanaf 94EUR per maand rijdt u een e-bike.

Ook interessant

Een e-bike hoort erbij

Een elektrische fiets hoort erbij

Lees het artikel.

Ga toch elektrisch fietsen!

Lees het artikel.

 

Blijf op de hoogte

Blijf ook op hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van autoleasing, mobiliteit en modern werkgeverschap.