Nieuws- en persberichten

20mrt

Van zonnepaneel naar autoaccu… en weer terug.

In Nederland wordt veel getest met systemen waarbij energievoorzieningen gekoppeld zijn aan elektrische auto’s. Zo loopt in Nederland bij energiebedrijf ENGIE een mooi project waarbij het eigen kantoorpand van duurzame energie wordt voorzien.

In de Utrechtse wijk Lombok rijden elektrische auto’s vrijwel gratis rond op eigen, duurzaam opgewekte energie.  

Vehicle-to-building

ENGIE past Vehicle-to-Building (V2B) technologie toe. Het laadstation – een Smart Grid Charger - maakt het mogelijk dat de energie die is opgewekt door zonnepanelen, opgeslagen wordt in de autoaccu. Het innovatieve laadstation zorgt er ook voor dat de autoaccu weer kan ontladen zodat de energie teruggeven wordt aan het gebouw. De opgeslagen energie wordt vooral ingezet op piekmomenten of als noodstroomvoorziening. 

Hierdoor kan ENGIE nog efficiënter gebruikmaken van de energievoorzieningen. Dit speelt een grote rol bij de verduurzaming binnen het bedrijf. Nu blijkt dat de V2B technologie goed werkt, biedt ENGIE het systeem aan bij klanten die een volgende stap willen maken in duurzaamheid.

Windenergie

In de Utrechtse wijk Lombok rijden al enkele maanden elektrische deelauto’s rond op stroom, die is opgewekt door huizen met zonnepanelen. De auto’s rijden hierdoor vrijwel gratis. Ook hier wordt de teveel opgewekte energie teruggevoerd naar de huizen. In totaal staan er in de wijk duizend ‘slimme’ laadpalen die zowel kunnen laden als ontladen. Op dit moment draait de energievoorziening nog volledig op zonnepanelen. In de toekomst zou hier ook windenergie aan toegevoegd kunnen worden volgens ENGIE. 

Europese projecten

Verschillende autofabrikanten leveren inmiddels systemen om elektriciteit op te slaan en huishoudens op de autoaccu te laten draaien. Projecten als bij ENGIE en in Utrecht zijn ook in andere Europese steden terug te vinden. De nieuwe generatie elektrische auto’s, zoals de nieuwste Nissan Leaf, kan met het gebruik van de auto zelfs energie leveren aan het openbare elektriciteitsnetwerk. In Nederland is dat op dit moment nog niet mogelijk, maar de energiesector staat ervoor open en onderzoekt momenteel de mogelijkheden.

Blijf op de hoogte

Volg ons nu op LinkedIn en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de mobiliteitsmarkt.

Blijf op de hoogte

Blijf ook op hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van autoleasing, mobiliteit en modern werkgeverschap.