Nieuws- en persberichten

23feb

Weet u wat uw auto kan?

Weet u wat uw auto kan?

(Lease)auto’s zijn tegenwoordig voorzien van slimme functionaliteiten om de veiligheid op de weg te bevorderen en files te verminderen. Uit recent onderzoek blijkt echter dat bestuurders lang niet altijd weten over welke opties zij beschikken. Er zijn circa vijftig rijhulpsystemen op de markt.

Ook blijkt dat de mensen die wel weten welke systemen er in hun auto zitten, deze ook daadwerkelijk aanzetten en gebruiken. Het is dus sowieso goed om bij ingebruikname van de nieuwe leaseauto u uitgebreid door de dealer te laten informeren! Deze rijhulpsystemen hebben als verzamelnaam ADAS, Advanced Drivers Assistance Systems. Het zijn allemaal systemen die ervoor zorgen dat auto’s zelf gevaarlijke situaties op tijd herkennen en ook zelf kunnen ingrijpen. De belangrijkste systemen hebben we onder elkaar gezet.

Adaptive Cruise Control 

Cruise control is voor de meeste automobilisten wel bekend. Maar er is al een slimmere variant die zelf rekening houdt met het voertuig vóór u. De Adaptive Cruise Control neemt gepaste ruimte als u te dicht op uw voorligger komt en remt zelf af. 

Intelligent Speed Adaptation 

Dit is de automatische snelheidsbegrenzer. Het systeem leest zelf de verkeersborden of weet door het ingebouwde GPS-systeem de maximale snelheid. De Intelligent Speed Adaption zorgt ervoor dat de auto niet harder gaat dan de geldende snelheid. 

Lane Keeping Aid 

Met dit systeem blijft u altijd in uw eigen baan. Dreigt de auto naar de andere rijbaan uit te wijken zonder dat de bestuurder richting aangeeft, dan corrigeert de auto zichzelf. Dit systeem is overigens vaak een ‘advanced option’ dus daar zijn de meeste auto’s niet standaard mee uitgerust. Met “light versie” van dit systeem, de zgn. Lane Departure Warning, zijn auto’s van nu bijna standaard mee uitgerust, maar deze geeft alleen een waarschuwing als je van je baan afwijkt.

Lane Change Merge Aid

U hoeft niet bang te zijn dat u andere weggebruikers mist omdat zij in de dode hoek zitten. Dit systeem waarschuwt wanneer dit het geval is. Automerken hanteren hier een eigen benaming voor maar er wordt hetzelfde systeem mee bedoeld; Audi Side assist, Blind Spot information System (Volvo), Blind Spot sensor (Volkswagen) etc.

Park Assist Pilot 

Inparkeren is niet langer meer een uitdaging. De Park Assist herkent parkeervakken en draait met een automatische beweging de auto op zijn parkeerplek. 

Emergency Brake System 

Dit systeem reageert op dreigende botsingen. Als een automobilist plotseling moet ingrijpen en hard op de rem moet trappen, dan is de kans groot dat het Emergency Brake System de bestuurder eerder af is. 

Naast dat deze systemen uw veiligheid op de weg bevorderen, dragen ze ook bij aan het rij-comfort. Bent u ook benieuwd of uw (lease)auto veiligheidsopties heeft die u niet gebruikt, rijd dan even langs uw dealer voor meer uitleg. Of pak het instructieboekje van uw auto erbij.

Blijf op de hoogte

Volg ons nu op LinkedIn en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de mobiliteitsmarkt.

 

Ook interessant

Data: Meer verkeersveiligheid

Autoveiligheid 1

Lees het artikel.

Tips veilig autorijden in de winter

Autoveiligheid 2

Lees het artikel.

 

Blijf op de hoogte

Blijf ook op hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van autoleasing, mobiliteit en modern werkgeverschap.