Nieuws- en persberichten

01sep
2017

Private lease via de werkgever, wat zijn de voordelen?

Private lease via de werkgever, wat zijn de voordelen?

In een eerder blog beschreven we de belangrijkste verschillen tussen private- en zakelijke lease. Wist u al dat het, als werkgever, mogelijk is om werknemers ook via private lease een auto te laten rijden? Hieronder een overzicht van de voordelen en aandachtspunten van private lease via de zaak.

Mobiliteitsbudget en uniforme aanpak 

Werkgevers kunnen, via de arbeidsvoorwaarden of vastgelegd in de functieomschrijving, een budget aan medewerkers geven waarmee ze een auto privé aanschaffen of leasen of op een andere manier hun vervoer organiseren. Hierdoor zal er minder werk verzet hoeven te worden aan uw vloot. De medewerker is immers zelf verantwoordelijk voor de manier waarop hij of zij het budget besteedt. 
Het voordeel van dit zogenoemde mobiliteitsbudget is dat ook niet-leaserijders hier gebruik van kunnen maken en er ook duurzamere mobiliteitsoplossingen aangeboden kunnen worden, zoals het openbaar vervoer en de e-bike. Er is sprake van een uniforme regeling voor alle medewerkers.

IFRS-regelgeving 

Als er voor private lease gekozen wordt, dan heeft de werkgever geen verantwoordelijkheid voor het aantal gereden kilometers, of een overgebleven auto als een werknemer uit dienst treedt. Ook is er geen omkijken naar de IFRS-regelgeving. Deze regeling bepaalt dat leasecontracten voor beursgenoteerde bedrijven (voor het financiële gedeelte) op de balans geplaatst moeten worden.

Gereden schades

U kent ze vast wel: discussies over het eigen risico, gereden schade of innameschade. Ze kunnen leiden tot onbegrip. Bij private lease zijn deze discussies er niet meer; werknemers en medewerkers zijn bij deze leasevorm immers zelf verantwoordelijk voor de geleasede auto.

Collectiviteit

Als werkgever kunt u collectiviteitsafspraken maken in geval van grote volumes. Maar een ander voordeel kan zijn dat u voor uw medewerkers een uitgebreide screening doet van aanbieders, daarbij lettend op de beste voorwaarden voor uw medewerkers. 

Aandachtspunten

Er zijn wel een aantal zaken waar een werkgever op moet letten. Allereerst mag de werkgever geen al te hoge korting op de mobiliteitsoplossingen aan de werknemer aanbieden. Doet een werkgever dit wel, dan wordt het door de belastingdienst gezien als loon in natura. 

Daarnaast heeft de leaserijder bij private lease met btw te maken. Plus het afsluiten van een private leasecontract heeft impact op het bedrag dat de leaserijder privé kan lenen, bijvoorbeeld voor een hypotheek. Een private leasecontract wordt namelijk geregistreerd bij het BKR (het Bureau Krediet Registratie) onder de code OA (Operational Autolease).

Kijk bij private lease naar het Keurmerk Private Lease. Het keurmerk is in het leven geroepen door de Stichting Keurmerk Private Lease om consument te beschermen. Bij partijen die het Keurmerk Private Lease hebben, weet u zeker dat u veilig en verantwoord een auto kunt leasen.

Meer informatie

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van private lease? We helpen u graag op weg. Neem dan contact op met onze leasingconsultants via +31 20 658 70 00.

Blijf op de hoogte

Volg ons nu op LinkedIn en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de mobiliteitsmarkt.

Blijf op de hoogte

Blijf ook op hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van autoleasing, mobiliteit en modern werkgeverschap.