Nieuws- en persberichten

20jul
2017

Lina, de bio-based auto uit Eindhoven

Lina, de bio-based auto uit Eindhoven

Wat is de overtreffende trap van ‘groen’ rijden? Een auto gemaakt van planten. Een grapje? Zeker niet. Want Lina, een idee van een studententeam van de TU Eindhoven, is het eerste prototype van een auto gemaakt van planten. Hoe CO2-vriendelijk wil je het hebben?  

Dat de automotive industrie steeds vaker kiest voor lichtgewicht materialen zoals aluminium en koolstofvezel is geen geheim meer. Lichtere auto’s gebruiken minder brandstof. Da’s logisch. Maar het is minder bekend dat de productie van aluminium en koolstofvezel vijf tot zes keer méér energie kost dan het vervaardigen van staal. De energiebesparing tijdens het rijden wordt dus eigenlijk al bij de productie van de auto tenietgedaan. En dat is niet het geval bij Lina, die gemaakt is van een samenstelling van een bio-plastic (PLA) uit suikerbieten en een bio-composiet op basis van vlas. Het bio-composiet is vergelijkbaar met glasvezel. Dankzij het gebruik van deze materialen weegt Lina slechts 310 kg. De elektromotor heeft een vermogen van 8kw die een snelheid van 80 km/u kan bereiken. En ruimte voor 4 personen; ideale specs voor een stadsauto. 

Wat vindt ALD Automotive van deze ontwikkeling?

We vragen het Lonneke van der Horst, Marketing & Strategy Manager. In onze branche wordt de consument kritischer als het gaat om duurzaamheidsclaims van fabrikanten. Er wordt daarbij steeds meer naar het totale productieproces gekeken. Dit experiment laat zien wat er allemaal op creatieve manier mogelijk is. Als mobiliteit provider hoop je uiteraard dat dit soort ontwikkelingen geen toekomstmuziek blijven, maar binnen afzienbare tijd beschikbaar worden voor het grote publiek. De Lina is een baanbrekend concept als het gaat om mobiliteit van de toekomst. Als innovatieve leasemaatschappij juichen we zulke experimenten toe en we houden de verdere ontwikkeling van Lina nauw in de gaten.”

Blijf op de hoogte

Volg ons nu ook op LinkedIn en Twitter en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de mobiliteitsmarkt.

Blijf op de hoogte

Blijf ook op hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van autoleasing, mobiliteit en modern werkgeverschap.