Nieuws- en persberichten

03mei
2017

Biedt autodelen kansen voor uw bedrijf?

Biedt autodelen kansen voor uw bedrijf?

De termen deeleconomie of ‘weconomy’ zien we regelmatig voorbijkomen. Dit betekent dat toegang tot producten en diensten steeds belangrijker wordt dan het bezit ervan. Vooral met dank aan het internet zie je nieuwe business modellen ontstaan. Hoe zit het eigenlijk met autodelen?

Verschillende manieren van zakelijk autodelen

De meeste ogen zijn nog steeds gericht op de consumentenmarkt, als het aankomt op het delen, ruilen of huren van producten en diensten. Hoe zit dat met bedrijven, waar liggen de kansen daar?

Bedrijven die duurzamer en vooral efficiënter met mobiliteit om willen gaan, kunnen op verschillende manieren zakelijk autodelen. Ten eerste kunnen auto’s van de zaak of leaseauto’s tussen collega’s worden gedeeld. Ten tweede kunnen auto’s worden gedeeld met andere werkgevers. Ten derde kunnen werknemers hun leaseauto, via peer-2-peerplatforms, aan andere particulieren verhuren. Tenslotte kunnen werkgevers een of meer poolauto’s beschikbaar maken voor zakelijke ritten. Soms kunnen werknemers de poolauto huren voor privégebruik in de avonden en weekenden. Juist die combinatie van zakelijk en privé autodelen heeft veel potentie. De zakelijk autodeler gebruikt de auto tijdens kantooruren, de privé autodeler in de avonduren en het weekend.

Voordelen van autodelen

Autodelen levert verschillende voordelen op. Een auto staat gemiddeld 22 uur op een dag stil. Wil je auto’s slimmer en efficiënter gebruiken dan is autodelen een ideale oplosing. Aansluitend zijn er een aantal aantrekkelijke gevolgen: autodelen zorgt voor minder auto’s, minder parkeerruimte, minder kosten en minder uitstoot. Verder gaan mensen bewuster met de auto om. 

Naast bovengenoemde voordelen, zijn er natuurlijk ook nog de nodige uitdagingen. Zo zijn er fiscale beperkingen aan het privé beschikbaar stellen van zakelijke deelauto’s. Denk aan een sluitende rittenregistratie, maar ook geldt de voorwaarde dat er sprake moet zijn van een ‘zakelijke huurprijs’ voor het privégebruik van de zakelijke deelauto. Hiervoor zijn richtlijnen opgesteld door de VNA en de Belastingdienst, die jaarlijks worden bijgesteld. 

Kortom, autodelen is duurzaam, het is financieel voordelig en er is meer mogelijk met minder auto’s. Tegelijkertijd is er een aantal fiscale zaken om rekening mee te houden. Hoe ziet u de kansen voor autodelen binnen uw bedrijf?

Volg ons

Volg ons nu ook op LinkedIn en Twitter en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de mobiliteitsmarkt.

Ook interessant

Welke elektrische modellen zitten eraan te komen?

Elektrische automodellen 2017

Lees het artikel.

Vier grote ontwikkelingen in de wereld van automotive.

4 mobiliteitsontwikkelingen

Lees het artikel.

 

Blijf op de hoogte

Blijf ook op hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van autoleasing, mobiliteit en modern werkgeverschap.