Nieuws- en persberichten

07apr

Wat zijn de top 5 trends als het aankomt op autoveiligheid?

Wat zijn de top 5 trends als het aankomt op autoveiligheid?

In de autobranche zien we een aantal interessante trends en ontwikkelingen voorbijkomen. Veel van deze ontwikkelingen hebben met veiligheid te maken. Zo werd vroeger de nadruk vooral gelegd op rijplezier, maar is dat nu verschoven naar innovatieve technologieën die direct de veiligheid van de bestuurders bevorderen.

Welke 5 trends op het gebied van veiligheid kunnen we verwachten? Lees ze hieronder.

1. Assistentie bij het rijden

Er is bewezen dat assistentie bij het rijden de veiligheid van de bestuurder kan bevorderen. Deze trend zal zich ook in 2017 doorzetten. Denk hierbij aan ultra sensoren of omgevingscamera’s die 360 graden zicht bieden tot 250 meter vanaf de auto. Ook de navigatie kan tijdens het rijden bijvoorbeeld bepalen in welke baan u moet rijden. Een andere belangrijke ontwikkeling is de herkenning van verkeersborden en voetgangers waarbij de auto zelf remt als er een voetganger in de buurt komt of als er sprake is van een ongeval.

2. CarPlay & Android Auto

We weten allemaal dat het onveilig is om met een smartphone in de hand auto te rijden. De hoge boetes kunnen ons er niet van weerhouden om van onze smartphone af te blijven. Apple CarPlay en Android Auto zullen een veel belangrijkere rol gaan spelen in de auto. Zo kunt u heel gemakkelijk uw smartphone koppelen aan het entertainmentsysteem waardoor u veel sneller kunt navigeren, een bericht kunt versturen of handsfree kunt bellen.

3. Parkeren op afstand

Parkeren wordt steeds meer een uitdaging. Auto’s worden groter en de parkeerplaatsen lijken krapper te worden. De kans op een ongeluk neemt daarnaast bij het parkeren ook toe. Een trend die we bijvoorbeeld nu zien is het parkeren op afstand. Zo kunnen bepaalde auto’s zelf parkeren. Het voordeel hierbij is dat u zeker weet dat u andere auto’s niet raakt. Daarnaast is het mogelijk uw auto van te voren te verlaten en met slechts één druk op de knop je auto te laten parkeren. Dit gebeurt mede dankzij Remote Control Parking die in steeds meer nieuwe auto’s worden toegevoegd.

4. Noodoproepsysteem

Noodoproepsystemen zien we steeds vaker terug in nieuwe auto’s. Ook in 2017 zal deze trend zich voortzetten. Zo vindt er automatisch een noodoproep plaats als u betrokken raakt bij een ongeval en uw airbag geactiveerd wordt. De alarmcentrale krijgt dan direct een melding en ziet meteen wat de exacte locatie is, hoeveel inzittenden er zijn en wat de staat van de auto is. Bij zeer ernstige ongevallen worden deze gegevens doorgestuurd naar de Europese noodoproepcentrale, zodat de hulpdiensten direct ingeschakeld kunnen worden.

5. Aanvullende apps

Steeds meer automerken zullen met eigen applicaties komen om autorijden veiliger te maken. Uiteraard is dit afhankelijk van het merk en het type auto. Zo zijn er apps beschikbaar waarmee u van te voren kunt kijken wat de staat van uw remmen zijn of wat uw bandenspanning is, zodat u zeker weet dat u veilig de weg opgaat. Daarnaast komen er ook steeds meer SafeDrive apps op de markt. Door deze applicatie gaat het scherm van je smartphone op zwart zodra je harder rijdt dan 10 km/h. Hierdoor word je niet meer afgeleid door allerlei visuele impulsen.

Kortom: de bovengenoemde trends en ontwikkelingen zullen zeker helpen om de verkeersveiligheid te bevorderen. Echter, deze dienen slechts als ondersteuning. Het is natuurlijk belangrijk dat de bestuurder zelf alert blijft tijdens het autorijden.

Bron

Blijf op de hoogte

Volg ons nu ook op LinkedIn en Twitter en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de mobiliteitsmarkt.

Ook interessant

De nieuwe Opel Ampera-e heeft een bereik van 520 km.

Lees het artikel.

Hoe kun je schades voorkomen? Lees onze tips.

Lees het artikel.

 

Blijf op de hoogte

Blijf ook op hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van autoleasing, mobiliteit en modern werkgeverschap.