Nieuws- en persberichten

22mrt

4 innovatieve Autosalon primeurs op het gebied van autonoom en duurzaam rijden

4 innovatieve Autosalon primeurs op het gebied van autonoom en duurzaam rijden

De Autosalon in Genève stond vorige week wederom bol van innovaties. De supercars van McLaren, Aston Martin en Ferrari waren allemaal weer voorzien van de snelste motoren en ook opvallende ontwerpen als de vliegende auto genaamd Pop.Up Concept van Italdesign en Airbus stalen de show.

Wij pikken de primeurs eruit met iets minder PK’s, maar wel met de laatste technologische snufjes. Hierbij onze vier Autosalon favorieten op een rij.

1.     De bewegingsvrijheid van de Peugeot Instinct Concept

Het was voor de ontwerpers van Peugeot een enorme uitdaging om actief en autonoom rijden met elkaar te combineren. Toch is het ze gelukt met de Peugeot Instinct Concept. De auto is voorzien vier rijmodi, twee voor actief rijden (Drive Boost of Drive Relax) en twee voor autonoom rijden (Autonomus Sharp of Autonomus Soft). Het stuurwiel trekt zich terug in het dashboard en het gaspedaal verdwijnt in het schutbord wanneer de auto in autonome modus rijdt. Dit betekent genoeg ruimte om te bewegen, terwijl de auto je veilig naar de bestemming brengt. Op de Autosalon introduceert Peugeot de Instinct als een concept. Of dit als model ook echt op de markt komt is nog niet bekend.

2.    De technische facelift van de nieuwe Nissan Qashqai

Niet alleen de buitenkant van de nieuwe Nissan Qashqai heeft een facelift gehad, ook in de techniek is veel veranderd. Nissans eigen ProPILOT systeem maakt namelijk zelfstandig remmen, accelereren en sturen op een rijbaan van de snelweg mogelijk. De technologie voor autonoom rijden is pas vanaf 2018 beschikbaar, maar eind van deze zomer is het nieuwe uiterlijk van de Nissan Qashqai al te bewonderen.

3.    De groene toekomst van de Hyundai FE Fuel Cell Concept

Al eerder kwam Hyundai op de markt met een auto die rijdt op waterstof, maar tijdens de Autosalon in Genève werd het concept van zijn opvolger als wereldprimeur geïntroduceerd. De FE Fuel Cell heeft een lichtere, efficiëntere en krachtigere brandstofcel en een actieradius van maar liefst 800 kilometer. Daarnaast is de auto uitgerust met slimme snufjes, zoals een luchtbevochtiger die het water uit de uitlaat herbruikt voor een aangenaam klimaat in de auto. Maar ook draagbare accu’s die worden opgeladen door de auto zelf en een geïntegreerde opslag en oplaadstation in de kofferbak voor een elektrische scooter. De Hyundai FE Fuel Cell Concept is een van de veertien nieuwe ‘eco-modellen’ die nog voor 2020 op de markt komen.

4.    De tweede generatie van de Volvo XC60

De Volvo XC60 is de wereldwijde bestseller van de Zweedse autofabrikant. En op de Autosalon werd dan ook de verbeterde versie aangekondigd. Naast dat de supersnelle T8 Twin Engine-aandrijflijn de auto in 5,3 seconden van 0 naar 100 km/u katapulteert, kan Pilot Assist de XC60 tot een snelheid 130 km/u autonoom laten rijden. Andere technologische ontwikkelingen moeten de veiligheid van de auto verbeteren. Zo is hij uitgerust met het City Safety System, hiermee ontwijkt de auto obstakels op hoge snelheid. Oncoming Lane Mitigations helpt de auto terug naar de eigen rijbaan, zelfs tussen snelheden van 60 tot 140 km/u en het Blind Spot Information System stuurt de auto weg van obstakel in de dode hoek. Vanaf 24 april start de productie, maar de Volvo XC60 is al vanaf 31 maart te bestellen.

Toekomst autonoom en duurzaam rijden

Autonoom en duurzaam rijden is niet langer enkel toekomstmuziek. Dit blijkt wel uit bovenstaande voorbeelden. Nadat tech bedrijven Apple en Google hun projecten in de ijskast hebben gezet, lijkt het startschot te zijn gegeven voor de zelfrijdende auto’s van “echte” autofabrikanten. Het duurt niet lang meer voor we onszelf door de auto naar de juiste bestemming laten vervoeren. Dit geeft ons ineens de tijd om achter het stuur de krant te lezen, een kopje koffie te drinken of je mail bij te werken. Wij kunnen niet wachten!

Volg ons

Volg ons nu ook op LinkedIn en Twitter en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de mobiliteitsmarkt.

Ook interessant

5 zaken om op te letten bij het kiezen van een elekrische auto.

Kiezen elektrische auto

Lees het artikel.

De belangrijkste automotive trends tijdens het CES2017 event.

CES2017 trends

Lees het artikel.

 

Blijf op de hoogte

Blijf ook op hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van autoleasing, mobiliteit en modern werkgeverschap.