Nieuws- en persberichten

02mrt

Wordt 2017 een doorbraakjaar voor slim opladen?

Wordt 2017 een doorbraakjaar voor slim opladen?

Als we een aantal koplopers in de wereld van elektrisch rijden - verenigd in het Living Lab Smart Charging - mogen geloven, wordt 2017 het jaar waarin slim opladen gaat doorbreken. Zo krijgen we op veel meer plekken slimme laadpalen en komen er diensten op de markt die hier efficiënt gebruik van zullen maken.

Wat houdt slim opladen in?

Met slim opladen oftewel Smart Charging kun je duurzame stroom uit zon en wind op een efficiënte manier opslaan in elektrische auto’s. De wind waait en de zon schijnt op momenten waarbij we de stroom niet altijd nodig hebben. Díe stroom moeten we dus opslaan om deze voor 100 procent te benutten. Hierdoor kunnen we elektrische auto’s slimmer en duurzamer opladen op momenten dat er veel stroom uit zon en wind beschikbaar is. Dit voorkomt dat het elektriciteitsnet overbelast raakt en daarnaast levert de elektrische auto ook nog een bijdrage aan een schoner milieu.

De slimme laadpalen worden gedurende het jaar op steeds meer plekken in het land geplaatst en de huidige laadpalen worden aangepast. Zo kan er in 2017 gewerkt worden aan een slim laadnetwerk. 

Nederland als voorloper

Nederland loopt voorop als het gaat om elektrisch rijden en is wereldwijd tevens de grootste proeftuin voor het opslaan van duurzame stroom in elektrische auto’s. Mede dankzij deze slimme laadpalen kunnen we de volgende stap zetten en daar wereldwijd in voorlopen. Zo zetten we internationaal de toon en zorgt deze kennisvoorsprong voor economische groei en levert het extra banen op.

Toekomstplannen

In de toekomst komen er steeds meer diensten op de markt die slim gebruik zullen maken van deze laadpalen. Zo is tech startup Jedlix bezig om een mobiele app te ontwikkelen waarbij je je elektrische auto op de meest duurzame momenten kunt opladen. Bijvoorbeeld midden in de nacht wanneer de windparken draaien, maar er op dat moment weinig vraag naar stroom is. Een ander project is van het bedrijf We Drive Solar waarbij je je auto via Smart Charging kunt opladen met zonne-energie en vervolgens de stroom kunt terug leveren aan de huizen.

Zal Nederland straks bestaan uit één groot laadnetwerk waarmee we niet alleen onze elektrische auto’s, maar ook onze huizen op een efficiënte manier van stroom kunnen voorzien? Wordt slim laden straks de norm? Het doel van Living Lab Smart Charging is in ieder geval duidelijk: alle elektrische auto’s laten rijden op de kracht van zon en wind.

Het idee van Smart Charging wordt uitgelegd in de onderstaande video:

Volg ons

Volg ons nu ook op LinkedIn en Twitter en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de mobiliteitsmarkt.

Ook interessant

Wat kost het opladen van een elektrische auto?

Wat kost opladen elektrische auto

Lees het artikel.

Deze elektrische modellen kunnen we binnenkort verwachten.

elektrische modellen

Lees het artikel.

 

Blijf op de hoogte

Blijf ook op hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van autoleasing, mobiliteit en modern werkgeverschap.