Nieuws- en persberichten

21feb

“We staan aan de voet van een big data revolutie in verkeer en vervoer”

“We staan aan de voet van een big data revolutie in verkeer en vervoer”

Het fileprobleem laat zich niet oplossen door één maatregel. Volgens Erik Verhoef, hoogleraar ruimtelijke ordening aan de VU, is het een combinatie van drie. Het aanbod van asfalt, het efficiënt gebruik maken van asfalt en gedragsverandering. Technologie heeft grote potentie, maar moet niet worden overschat.

Is gedragsverandering de enige oplossing om filevrij rijden te realiseren?

“Nee, gedrag is niet het enige wat moet veranderen, het moet uit drie hoeken komen. Als je verkeer op een efficiënte manier wil laten functioneren, moet je aan alle grote knoppen draaien. Eén is het traditionele aanbod van wegen; dit kunnen nieuwe wegen zijn maar ook het uitbreiden van knelpunten.

Tweede is alles wat te maken heeft met het efficiënt gebruiken van het asfalt. Dit kan te maken hebben met informatiesystemen, dynamische snelheden of toeritdoseringen. En de derde is iets doen aan de spreiding en omvang van de vraag. Dit kan door het op een intelligente manier inzetten van een slim prijsmechanisme. Het gaat niet per se om meer betalen, maar om slimmer betalen. Deze derde is op dit moment de belangrijkste missende schakel als we naar het genoemde drietal kijken.

Welke innovaties veranderen het gedrag met betrekking tot filevrij rijden? 

“Zoals ik al eerder noemde is het inzetten van een slimmer prijssysteem een belangrijke innovatie. We hebben dan niet meer een systeem waarbij je een vast bedrag per jaar betaalt en het niet uitmaakt wanneer en hoeveel je rijdt, maar we gaan naar een systeem waarbij dit wel uitmaakt.

Maar waar ik ook veel van verwacht is het delen van informatie die mensen in staat stelt om voertuigen te delen. Eigenlijk het idee van Uber: vraag en aanbod bij elkaar brengen door internet en telefoon app’s. Ik denk echt dat dit gaat helpen om meer mensen uiteindelijk de auto te laten delen. De techniek achter de informatiesystemen die dit mogelijk maken, kan ons veel goeds gaan brengen.”

Wat kan de inzet van technologie doen om het fileprobleem op te lossen?

“Ik denk dat het een grote potentie heeft, maar ik denk ook dat beleidsmakers dit overdrijven. Dat is ook wel logisch. Wanneer je iets met technologie kunt oplossen, heeft men het gevoel dat het gedrag niet aangepast hoeft te worden. Dat klinkt dan als een gemakkelijke oplossing. 

De zelfrijdende auto heeft wat mij betreft potentie voor op de langere termijn, maar een groot probleem hierbij is dat de capaciteit van het netwerk wordt bepaald door de zwakste schakel. En dit zou weleens de capaciteit van het stedelijk netwerk kunnen zijn. Het gaat hier dan met name om de veiligheid. Stel je voor dat fietsers erachter komen dat auto’s vanzelf stoppen als zij hun voorwiel op de rijbaan zetten. Dan kom je als automobilist in een stad niet meer verder. De lagere doorstroom in de stad leidt dan weer tot langere files buiten de stad. Ik denk dat het nog wel decennia kan duren voordat dit op grote schaal gaat werken.” 

Is het inzetten van big data een oplossing voor het fileprobleem?

“Dit is ongelofelijk belangrijk en hier word ik als onderzoeker ook heel enthousiast van. Het niveau waarop we kunnen modelleren en kunnen beschrijven wat er gebeurt op de weg wordt door de beschikbaarheid van big data veel beter. Vroeger moesten we bijvoorbeeld onze informatie over gedrag halen uit enquêtes, maar hier zitten ontzettend veel fouten in. Informatiesystemen en deelsystemen worden nu veel preciezer. Ik denk dat we wel kunnen zeggen dat we aan de voet staan van een big data revolutie in verkeer en vervoer.

Volg ons

Volg ons nu ook op LinkedIn en Twitter en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de mobiliteitsmarkt.

Ook interessant

ALD Automotive & BNR debat: Een toekomst zonder files.

BNR filedebat

Lees het artikel.

File informatie van de radio is zo achterhaald.

Enquete oplossing fileprobleem

Lees het artikel.

 

Blijf op de hoogte

Blijf ook op hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van autoleasing, mobiliteit en modern werkgeverschap.