Nieuws- en persberichten

09feb

''File informatie van de radio is tegenwoordig zo achterhaald''

''File informatie van de radio is tegenwoordig zo achterhaald''

Pascal Mulder was vorige maand aanwezig bij het BNR debat ‘Een toekomst zonder files’. Een ervaringsdeskundige want: hij staat elke dag in de file, als hij pech heeft meer dan anderhalf uur. Wat vindt hij van het fileprobleem en wat is zijn oplossing? U leest het in dit interview.

Als Controller a.i. bij de Stafafdeling OV in de Provincie Utrecht weet hij precies hoe het openbaar vervoer in elkaar steekt. Pascal is –niet heel verrassend- hier dan ook een groot voorstander van als het gaat om het vermijden van files, maar wel wanneer OV hetzelfde comfort biedt als een auto. Mocht hij dan toch in de file staan, dan gebruikt hij de app ‘Waze’ om hier meer over te weten te komen. Informatie van de radio vindt hij al een lange tijd achterhaald.

Wat doet u om files te vermijden?

“Ik vermijd de files door het openbaar vervoer te pakken. Dit gaat gewoon sneller. Comfort vind ik belangrijk, dus ik zit in de eerste klas. Wanneer ik in de auto zit gebruik ik ‘Waze’, met deze app kun je vragen stellen aan andere weggebruikers en hierdoor te weten komen hoe de file zich ontwikkelt en wat de oorzaak is. Mijn file informatie haal ik al lange tijd niet meer van de radio, dat is zo achterhaald.”

Wat is de oplossing voor het fileprobleem?

“Wanneer het OV het comfort biedt van een eigen auto, dus dat je bijvoorbeeld je eigen ruimte hebt, dan kan het een oplossing zijn voor het fileprobleem. Daarnaast moet het OV goed aansluiten op verschillende knooppunten waar veel mensen wonen of werken, daardoor wordt het aantrekkelijker dan de auto. 

Ik ben ook voor het idee achter Uber en UberPOOL. De dichtheid moet dan nog wel iets beter, maar het idee dat je de gebruiksmomenten van een auto verhoogt en mobiliteit als een service aanbiedt kan het file -en parkeerprobleem oplossen. 

Ik geloof niet in rekening rijden. Er wordt gezegd dat mensen die in de file staan deze keuze zelf hebben gemaakt, maar daar ben ik het niet mee eens. Sommige mensen hebben echt geen keuze. Als je hen gaat beboeten straf je mensen die er niks aan kunnen doen. Wel zie ik een andere oplossing in het commerciëler maken van onze wegen, tolwegen bijvoorbeeld.”

Welke innovaties verzachten het fileleed op lange termijn?

“Alles draait om ICT. Sturing, routebegeleiding, files detecteren en analyseren, oftewel werken met big data. Het gebruik van algoritmen wordt alsmaar hoger en uit alle data die beschikbaar is veel nuttige informatie te halen. Volgens mij is dit de grootste en gemakkelijkste oplossing. 

Op de lange termijn geloof ik in zelfrijdende auto’s die je op bestelling kunt gebruiken. Als auto’s autonoom gaan rijden, wordt het invoegen op de snelweg ook beter. Ik weet uit eigen ervaring dat het invoegen vaak files veroorzaakt. Het “in een treintje rijden” zorgt er ook voor dat iedere auto de snelheid heeft die op dat moment optimaal is om de files te voorkomen en hier geen onregelmatige fluctuaties in zijn. Wanneer men in ziet dat auto’s slechts een vervoermiddel zijn en geen verlenging van het ego, kan dit echt gaan werken.” 

Zijn er apps die helpen het fileprobleem op te lossen?

“Waze is er een. Maar bijvoorbeeld ook Google Maps. In ieder geval apps die je kunnen aangeven wanneer het een goede tijd is om te vertrekken van of naar huis, werk of een andere bestemming. Met de maand worden deze apps beter!''

Wat kan een leasemaatschappij doen in deze discussie?

“Bijvoorbeeld een samenwerking aangaan met Uber. Naast het aanbieden van mobiliteit als een service, kunnen zij er samen voor zorgen dat een auto optimaal gebruikt wordt. Ik zie het voor me dat ik met mijn eigen auto naar mijn werk rijd, een Uberchauffeur deze ophaalt om er taxidiensten mee te verrichten en hem aan het eind van de dag weer bij mij aflevert.”

Volg ons

Volg ons nu ook op LinkedIn en Twitter en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de mobiliteitsmarkt.

Ook interessant

De belangrijkste fileoplossingen tijdens het BNR filedebat.

BNR filedebat

Lees het artikel.

Flexibele reistijden en thuiswerken oplossing voor fileprobleem.

Enquete oplossing fileprobleem

Lees het artikel.

 

Blijf op de hoogte

Blijf ook op hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van autoleasing, mobiliteit en modern werkgeverschap.