Nieuws- en persberichten

02feb
2017

De belangrijkste automotive trends volgens CES2017

De belangrijkste automotive trends volgens CES2017

De Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas is met 165.000 bezoekers uit 150 landen een van de belangrijkste techbeurzen ter wereld. Las Vegas stond vier dagen lang in het teken van productlanceringen, onthullingen en vergezichten op het gebied van 3D printing, virtual reality en tech in het algemeen. 

Maar dat is niet alles. De CES wordt ieder jaar interessanter voor innovators uit de automotive industrie. Dat blijkt wel uit de volgende innovaties die tijdens de CES aan het grote publiek zijn gepresenteerd.

De PA (Personal Assistant) van Microsoft

Microsoft wil zijn slimme assistent Cortana ook naar auto´s brengen. In navolging van Android Auto en Apple Carplay komt ook Microsoft met een systeem om functies uit je voertuig te bedienen met simpele stemcommando's. Het bedrijf heeft een aantal concepten en demo's gepresenteerd waarin het laat zien hoe Cortana informatie op de voorruit van een auto kan weergeven. Door applicaties als je agenda en e-mail te koppelen kan Cortana automatisch een route bedenken. De Cortana zit nog in de conceptfase, maar het klinkt ons als muziek in de oren. Renault-Nissan kondigde tijdens CES aan de samenwerking met Microsoft voort te zetten, dus grote kans dat we Cortana daar terug gaan zien.

Virtual Reality met de Volkswagen Digital Cockpit

Volkswagen gaat met Volkswagen Digital Cockpit weer een stapje verder dan Microsoft. Twee over elkaar geplaatste displays zorgen voor een fascinerend diepte-effect en een uitstekende beeldkwaliteit. Door middel van eyetracking kan de bediening van autofuncties nog sneller en gemakkelijker worden, vooral in combinatie met touch- en gebarenbediening. De echte en virtuele wereld komen samen in het AR Head-up Display. Dit projecteert belangrijke informatiegrafieken op de weg vóór de auto.

Intuïtieve bediening met BMW

BMW demonstreerde haar HoloActive cockpit concept dat staat voor intuïtieve interactie.  Het is een combinatie van gebarenbediening en projectie van infotainment op een zwevend display naast het stuurwiel. Een camera detecteert de handbewegingen van de bestuurder en kan zelfs vingertips bewegingen detecteren.  Via een voelbare puls merkt de automobilist vervolgens dat de functie is geactiveerd. Een nieuwe standaard in intuïtieve display bediening.

Deep learning met Audi

Met de nieuwe Audi A8 zetten Audi en Mobileye in op deep learning. Diepe neurale netwerken stellen het systeem in staat om zichzelf te leren welke karakteristieken geschikt en relevant zijn voor het identificeren van verschillende objecten. Met behulp van deze methodologie kan de auto zelfs herkennen waar ruimte is om te rijden. Dit is een belangrijke basisvoorwaarde om veilig autonoom te kunnen rijden. De autonome filefunctie wordt voor het eerst in de nieuwe A8 toegepast. Met deze functie kan de bestuurder altijd de besturing van de auto weer overnemen. Audi brengt ons met deze deep learning technologie weer een stap dichterbij autonoom rijden. 

Elektrisch rijden met Volkswagen, Ford en Farraday Future

Maar voordat autonoom rijden de norm wordt, sleutelt Volkswagen, letterlijk en figuurlijk, aan het begrip elektrisch rijden. De visionaire I.D. concept car van de Duitse gigant heeft een maximale actieradius van 600 kilometer en leunt op de nieuwe Modular Electric Drive Kit (MEB). Naar eigen zeggen kan hiermee de puur elektrische actieradius van grote serieproductiemodellen aan het einde van dit decennium voor het eerst vergelijkbaar zijn met die van de huidige benzineauto’s.

Dat elektrisch rijden definitief is doorgebroken liet Ford ons zien. Het merk deed tijdens de CES de aankondiging van in totaal niet minder dan zeven elektrische of hybride voertuigen die in de komende vijf jaar op de markt zullen verschijnen. Tot slot kregen CES-bezoekers de allereerste productieversie van de FF91 van Farraday Future te zien. Deze auto wordt gezien als de rivaal van de Tesla Model X en heeft een bereik van 378 km. De auto heeft een aantal high tech features zoals gezichtsherkenning in plaats van een sleutel en camera’s in plaats van spiegels. En hoewel de presentatie tijdens de CES niet vlekkeloos verliep, zijn we erg benieuwd wanneer deze veelbesproken auto de weg op zal gaan.

Volg ons

Volg ons nu ook op LinkedIn en Twitter en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de mobiliteitsmarkt.

Ook interessant

Welke elektrische modellen zitten eraan te komen?

Elektrische automodellen 2017

Lees het artikel.

Vier grote ontwikkelingen in de wereld van automotive.

4 mobiliteitsontwikkelingen

Lees het artikel.

 

Blijf op de hoogte

Blijf ook op hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van autoleasing, mobiliteit en modern werkgeverschap.