Nieuws- en persberichten

10jan
2017

Wat staat er voor 2017 op de mobiliteitsagenda van de fleetmanager?

Op mobiliteitsgebied staat er ons heel wat te wachten in 2017.  De vlaktaks, 4% bijtelling voor volledig elektrische auto's, IFRS, telematica, flexibilisering van de leaseregeling, om maar enkele onderwerpen te noemen. Wat hebben fleet managers in Nederland voor 2017 op de agenda staan?

We vroegen het aan de fleet en mobility verantwoordelijken van ENGIE en Global Knowledge. Lees hier hun plannen voor 2017 op het gebied van mobiliteit en wagenparkbeheer.

ENGIE

Ronald de Hoog, fleetmanager
Thema's voor 2017: Keuzevrijheid, Telematica, Duurzaamheid

Keuzevrijheid
In 2017 gaan we een project opstarten om de keuzemogelijkheden voor onze leaserijders uit te breiden. Denk aan openbaar vervoer, carpooling of Green Wheels. Eerder hebben wij al proeven gedaan in Maastricht en Rotterdam, dit is het vervolg hierop. De HR-component hierbij is groot, we willen onze medewerkers meer keuzevrijheid bieden en daadwerkelijk het mobiliteitsgedrag beïnvloeden, met CO₂-besparing als resultaat. De uitrol vindt straks onder alle 3.250 Engie leaserijders plaats.”

Duurzaamheid
“Vorig jaar hebben we een CO₂-plafond ingesteld van 106 gram CO2 voor alle leaseauto’s. Dat zetten we in 2017 door. We hebben nu 11 volledig elektrische auto’s rijden, waarvan er 8 in 2016 ingezet zijn. Voor 2017 verwacht ik een verdere toename in volledig elektrische modellen. De wijzigingen in bijtelling vind ik een goede stap. Als iemand nu voor duurzaam kiest, dan is dat ook een persoonlijke keuze en niet door de overheid gestuurd. Zo voorkom je dat men voor elektrisch kiest, vervolgens de auto niet laadt en het uiteindelijk een veel te dure oplossing wordt, aldus de Hoog”.

Telematica
“Ervaring met telematica hebben we al voor grijs kenteken en we overwegen uitbreiding met geel. Nu mag je als ENGIE leaserijder 12.000 privé kilometers per jaar rijden. Mijn ideaal is dat je beloond wordt als je minder rijdt en betaalt als je deze grens overschrijdt. In welke vorm dat exact zal zijn, weet ik op dit moment nog niet.” 

Global Knowledge

Piet Hompus, algemeen directeur
Thema's voor 2017: Productiviteit, Bereikbaarheid, Kostenverlaging

“Voor volgend jaar voorzie ik dat onze commercie meer gaat reizen. Dit heeft ermee te maken dat onze markt gelijk blijft of licht zal dalen en wij als marktleider alleen groeien door marktaandeel van concurrenten te pakken. Dat betekent dat we met meer (kleinere) bedrijven zaken zullen gaan doen. Snel en zeker ergens kunnen zijn op het afgesproken tijdstip met het juiste kostenniveau: dat is onze uitdaging voor 2017”.

Bereikbaarheid
“Omdat de woon-werkafstanden van onze docenten langer zijn dan wat de huidige elektrische auto’s bieden qua range, blijven wij nog even bij fossiele brandstoffen. Door de veranderende bijtelling zie ik het animo voor e-cars en hybride modellen momenteel inzakken en ik verwacht dat dit in 2017 verder zal doorzetten”.

“In 2015 zijn we bij Global Knowledge gestart met telematica voor het bijhouden van de zakelijke ritten. Binnenkort gaan we rapportages naar de berijders sturen en bekijken hoe men erop zal reageren. We overwegen bovendien om in 2017 een proef te doen met een competitie op basis van de administratie van ritten en het brandstofverbruik”. 

Volg ons

Volg ons nu ook op LinkedIn en Twitter en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de mobiliteitsmarkt.

Blijf op de hoogte

Blijf ook op hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van autoleasing, mobiliteit en modern werkgeverschap.