Inhoud
Elektrische auto (algemeen)
1. Welke elektrische auto’s zijn momenteel verkrijgbaar?
Op de website van EV-database staat een overzicht van de momenteel en binnenkort beschikbare elektrische voertuigen. Deze website biedt een goed overzicht als je in de oriëntatiefase zit voor het uitzoeken van een nieuwe elektrische auto. Naast technische gegevens, geeft EV-database per auto een accuraat praktijkverbruik aan onder diverse omstandigheden.
2. Hoe kan ik mij het beste oriënteren bij de keuze voor een elektrische auto?
Onze medewerkers helpen je uiteraard graag bij het adviseren over de juiste autokeuze. Bij het oriënteren op de keuze voor een elektrische auto raden wij onder andere de EV helpdesk met bijbehorende app van de Vereniging Elektrische Rijders aan. In de EV-database staat een overzicht van alle (binnenkort) beschikbare elektrische auto’s en E-Drivers voorziet je van het laatste nieuws over elektrisch rijden.
3. Past een elektrische auto bij mijn reispatroon?
Het antwoord op deze vraag is van meerdere factoren afhankelijk. Ben je bijvoorbeeld bereid jouw reispatroon aan te passen, of wil je zoals gebruikelijk blijven reizen? Kun je thuis en/of op het werk opladen, of ben je aangewezen op publieke (snel)laders? Binnen welk budget kun je een leaseauto uitzoeken? Dit zijn allemaal factoren die een rol spelen bij het beantwoorden van deze vraag. Tegenwoordig hebben de elektrische auto’s in de kleinste segmenten een rijbereik van grofweg 150 km, in de middenklasse is dat circa 250-400 km en in de hogere klassen 450 km. Voor de gemiddelde Nederlander betekent dit vaak dat ze slechts één tot twee keer per week hun accu hoeven op te laden. Dit kan meestal aan de lader wanneer je thuis bent of als je op je bestemming bent. Een elektrische auto past dan ook voor veel Nederlanders zonder veel aanpassingen binnen hun reispatroon. Sterker nog: je bent nooit meer tijd kwijt aan tanken! Ben je een zakelijke veelrijder, met meerdere strak op elkaar geplande afspraken op een dag? Dan is het van belang om goed na te denken over jouw keuze voor een elektrische auto. De combinatie van een grote accu, een efficiënte auto en een auto met de snelste laadvoorzieningen zijn dan van belang. Rij je meer dan 350 km op een dag, dan zal het goed plannen van jouw afspraken in combinatie met laadmogelijkheden, onderweg of bij je afspraken, een groter belang gaan spelen. In het begint kost het wellicht iets meer tijd om te plannen. Alleen als je echt regelmatig honderden kilometers per dag rijdt en jouw reispatroon niet wilt of kunt aanpassen, dan past een volledig elektrisch aangedreven auto niet bij jouw reispatroon.
4. Hoe lang duurt het om een/mijn elektrische auto op te laden?
Bij laden kan onderscheid gemaakt worden tussen thuis via het stopcontact laden, thuis via een laadpunt laden, onderweg bij een publieke laadpaal laden, of onderweg snelladen. Via het stopcontact duurt het langst en is alleen aan te raden voor incidenteel gebruik. Hoe snel jouw auto laadt aan het thuislaadpunt of de publieke laadpaal is afhankelijk van zowel het laadpunt als de auto. Uitgaande van de gemiddelde auto en het gemiddelde laadpunt, is de laadtijd hier ongeveer 5-6 uur. Ook bij de snellader geldt dat de laadtijd afhankelijk is van de laadtechniek van zowel de auto als de snellader. Deze snelheden vind je in kW op de snellader. Kies je een te langzame snellader, dan laad je te lang; kies je een te snelle snellader, dan houd je deze onnodig bezet voor andere elektrische auto’s die wel hogere snelheden aankunnen. Gemiddeld genomen laden elektrische auto’s hier tegenwoordig in 30 minuten van 20-80%. De eerste en laatste 20% gaan meestal langzamer, maar die worden in de praktijk meestal niet bij een snellader geladen.
5. Wat voor apps heb ik nodig?
Dat kan per persoon verschillen. Kies je voor een Tesla dan heb je de Tesla app nodig om bijvoorbeeld de auto te kunnen ontgrendelen. Kies je ervoor een laadproduct in je leasetarief op te nemen, dan is het raadzaam deze te koppelen in de app van de desbetreffende leverancier. Een overzicht van publieke laadpalen vind je op oplaadpalen.nl; of via de app van een laadpasaanbieder, bijvoorbeeld de NewMotion EV Charging App, of Chargemap. Om gebruik te kunnen maken van Fastned, het snellaadstation, heb je een FastNed account nodig. Daarnaast raden wij je aan een QR-code reader app te hebben. Op de meeste mobiele telefoons kun je een QR-code gewoon lezen met de camera. Hiermee kun je, in geval van nood, een laadsessie starten bij een publieke paal als je laadpas niet zou worden toegestaan.
6. Schade aan je EV, wat is hier anders dan schade aan een niet EV auto?
In principe is dit voor leaserijders niet anders dan bij een auto met een verbrandingsmotor. Dit wordt hetzelfde afgehandeld. Alleen voor de schadehersteller kan het herstelproces anders zijn omdat zij speciale veiligheidsvoorschriften moeten volgen. Schadeherstel voor EV’s kan hierdoor ook iets duurder zijn, maar dat is eerder merkafhankelijk dan EV-afhankelijk. Tesla is bijvoorbeeld duurder in vergelijking met concurrentie.
7. Stranden met je EV, waarop te letten?
Ook hier geldt dat dit in principe niet anders is bij een EV, want net als bij een auto met een verbrandingsmotor bel je de ANWB/Driver Care en wordt het voor je opgelost. De ANWB weet wat te doen: afslepen naar de dichtstbijzijnde laadpaal/snellader. Of indien het een technische storing is, net als bij een auto met een verbrandingsmotor, afslepen naar de dichtstbijzijnde garage.
Laadpunt
1. Moet ik een laadpaal bij mijn elektrische auto nemen?
Nee, dit is niet altijd nodig. Als je thuis geen eigen parkeerplaats of garage hebt kun je geen laadpunt plaatsen. Je kunt ook gebruikmaken van een publiek laadpunt van jouw gemeente in jouw straat, of misschien heb je voldoende aan het opladen op jouw werk. Als je twijfelt of een laadpunt nodig is, kun je jouw situatie altijd met ons bespreken.
2. Kan ik een laadpunt meeleasen?
Ja, dat kan. ALD Automotive biedt met ALD Electric een totaaloplossing voor elektrisch rijden, inclusief een laadpunt voor thuis of op kantoor. Dit is een futureproof laadpunt, zodat over een aantal jaar als je jouw volgende (lease)auto gaat rijden, deze paal nog steeds bruikbaar is.
3. Wat moet ik doen als ik al een thuislaadpunt heb en bij ALD Automotive een elektrische auto ga leasen?
Ben je reeds in het bezit van een thuislaadpunt? Dan kan het gunstig zijn als wij een hostingabonnement voor je afsluiten. Hiervoor is het nodig dat wij het serienummer van jouw thuislaadpunt ontvangen. Onze medewerkers voorzien je graag van advies.
4. Wat is een hostingabonnement?
Bij ons laadpunt zit standaard een hostingabonnement. In het laadpunt zit een simkaart die is verbonden met de backoffice van de laadpaalleverancier. Hierdoor hebben zij altijd verbinding met het laadpunt en kunnen ze op afstand helpen bij storingen en de stroomkosten met jou verrekenen. In het kort biedt het hostingabonnement:
- Op afstand uitlezen en administratief verwerken van de laadtransacties;
- Verrekening/vergoeding tussen leaserijder, leasemaatschappij en werkgever;
- Inzicht in laadtransacties via een online omgeving, een eigen omgeving voor je transacties, je facturen en de kaart met laadpunten.
5. Hoe werkt automatisch vergoeden?

6. Wat heb ik nodig om automatisch te kunnen vergoeden?
Een automatische verrekening/vergoeding vindt plaats tussen leaserijder, leasemaatschappij en werkgever. Hierdoor kan deze service alleen worden aangeboden bij een thuislaadpunt van een van onze partners: ENECO, NewMotion of ChargePoint. Daarnaast is het een must om een laadproduct (pas of sleutel) van dezelfde leverancier te gebruiken als de leverancier van het thuislaadpunt. Tot slot is er een hostingabonnement nodig die wij voor je in het leasetarief opnemen. Heb je een thuislaadpunt van NewMotion? Dan is het ook nog nodig om je pas en laadpaal aan elkaar te koppelen. Hoe dat werkt lees je hier.
7. Ik zou graag twee laadsleutels willen, kan dat?
Helaas is het niet mogelijk om meerdere dezelfde laadproducten te gebruiken. Een laadsleutel en een laadpas kan wel.
8. Kan iemand anders ook bij mijn laadpaal laden?
Binnen je account kun je instellen of de paal voor andere mensen te gebruiken is, zogenaamd ‘gastgebruik’. Vergeet dit niet uit te zetten indien je dit niet meer wilt.
9. Hoe werkt het Beheer & Onderhoud abonnement voor laadpunten?
Het Beheer & Onderhoud abonnement houdt het volgende in:
- 24/7 dienstverlening: ondersteuning om storingen en/of slijtage te verhelpen;
- Problemen oplossen m.b.t. werking/gebruikmaking van het laadpunt;
- Hulp via telefoon, e-mail of online;
- Online software-updates van de laadpaal.
10. Wat te doen bij storing aan mijn laadpaal?
Als jouw laadpaal een storing heeft, dan kun je eerst zelf proberen het op te lossen door een harde reset uit te voeren. Schakel de zekering in de meterkast waar het laadpunt aan is gekoppeld voor tien minuten uit. Schakel hem daarna weer in en wacht tot het laadpunt is gereset. Dit kan een paar minuten duren. Probeer daarna nog een keer te laden. Lukt het niet? Neem dan contact op met de klantenservice van jouw laadpaal leverancier:
- Eneco +31 (0)88 170 7700
- ChargePoint +31 (0)20 888 6342
- New Motion +31 (0)88 010 9500
11. Hoe regel ik een verhuizing van mijn laadpaal?
Voor het verhuizen van je laadpaal hebben wij uiteraard je huidige adres, nieuwe adres en verhuisdatum nodig. Wij zullen hierop twee offertes voor je aanvragen; één voor de demontage op het oude adres en één voor de montage op het nieuwe adres. De fysieke verhuizing van je laadpunt van het oude naar het nieuwe adres dien je altijd zelf te verzorgen.
12. Kan een meterkast het aan om een laadpaal te plaatsen als ik zonnepanelen heb?
Het is mogelijk om je zonnepanelen te gebruiken voor het laden van je auto.
Opladen
1. Wat is het verschil tussen kW en kWh?
De afkorting kW (kiloWatt) is de eenheid voor het vermogen van elektrische energie. De afkorting kWh (kiloWattuur) is de hoeveelheid stroom die in 1 uur geproduceerd/gebruikt wordt. De accugrootte wordt dus aangeduid in kWh en het vermogen van een (elektrische) auto of laadpaal in kW.
2. Wat is het verschil tussen AC en DC (laden)?
AC is wisselstroom, dit komt uit het stopcontact. DC is gelijkstroom, dit kun je opslaan in een accu. Bij AC-laden maakt de auto gebruik van een omvormer in de auto, de zogenaamde On Board Charger, die de stroom van AC uit de laadpaal of het stopcontact omzet naar DC om in de accu op te slaan. Bij DC laden, het zogenaamde snelladen, bevindt de omvormer zich in de snellader.
3. Wat is V2G, Vehicle2Grid, ofwel bi-directioneel laden?
Hierbij wordt de auto opgeladen wanneer er meer elektriciteit geproduceerd wordt dan dat er vraag is.
Op momenten dat de vraag juist het aanbod overtreft, kan de auto een deel van de energie uit zijn accupakket terug leveren aan het elektriciteitsnet. Het klinkt simpel, maar vraagt wel de nodige aanpassing aan zowel auto als laadpaal. Op dit moment zit bi-directioneel vooral nog in de experimentele fase en wordt het in de praktijk nog niet op grote schaal toegepast.
4. Welke laadkabels worden standaard bij mijn auto geleverd?
Bij alle elektrische auto’s die via ALD Automotive geleast worden zit standaard een type 2 laadkabel voor publieke laadpunten. Sommige auto’s zijn standaard voorzien van een 230v laadkabel zodat je in geval van nood thuis of onderweg via een normaal stopcontact kunt opladen. Gebruik deze niet elke dag voor het normale opladen van de auto. Deze is echt bedoeld voor noodsituaties. Niet alle stopcontacten kunnen de hoge wattages aan die nodig zijn voor het laden van je elektrische auto. Voel voor de zekerheid na een tijdje of het stopcontact warm wordt; zo ja, stop dan met laden, of verlaag (indien mogelijk) de laadsnelheid van je auto. Niet alle auto’s worden standaard met deze kabel geleverd. Soms zijn ze als optie of accessoire los verkrijgbaar. Voor het snelladen is geen kabel nodig. Wil je elke dag thuis laden? Gebruik dan een wallbox/laadpaal.
5. Bij welke laadpalen kan ik mijn laadpas gebruiken?
Met jouw laadpas kun je bij alle openbare (snel)laadpunten in Nederland terecht. In My ALD vind je eenvoudig de dichtstbijzijnde laadpunten. Buiten Nederland is het afhankelijk van welke laadpas je hebt bij hoeveel laadpunten je terecht kunt. Met de meeste laadpassen kun je inmiddels ook in het buitenland bij een groot deel van de (snel)laadpunten terecht. Een overzicht van publieke laadpalen vind je op oplaadpalen.nl; of via de app van een laadpasaanbieder, bijvoorbeeld de NewMotion EV Charging App, of Chargemap.
6. Kan ik mijn laadpas in het buitenland gebruiken?
Met de meeste laadpassen kun je inmiddels in het buitenland bij een groot deel van de (snel)laadpunten terecht. Dit is echter afhankelijk van jouw laadpas. Gebruik je een NewMotion / Shell Recharge laadpas, dan kun je in de NewMotion EV Charging App ook de buitenlandse laadpunten terugvinden waar je de laadpas kunt gebruiken. Een overzicht van de bij de Eneco laadpas aangesloten laadpuntexploitanten per land vind je hier.
7. Waar en tegen welk tarief kan ik laden in het buitenland?
Voor een overzicht van alle laadpalen in het buitenland; download de app ‘Laadpaal App’ in de App Store of in de store van Google Play. De app toont ook het tarief, wat per laadpaal/laadstation kan verschillen.
8. Wat moet ik doen als mijn pas in het buitenland toch niet blijkt te werken?
Het algemene advies is om in het buitenland ook altijd een creditcard mee te nemen. Deze kun je in noodgevallen aan een app koppelen mocht er een afwijkende app op een laadpaal staan. Vaak wordt hiernaar verwezen via een QR-code op de laadpaal.
9. Waar moet ik verder op letten als ik met een elektrische auto naar het buitenland ga?
Plan je reis
Houd bij het plannen van de route alvast rekening met de laadlocaties, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Hoe vaak je moet laden is natuurlijk ook afhankelijk van de grootte van je accu en dus het bereik van je auto. Net als in Nederland heb je over de grens te maken met openbare en privé laadpalen. Ook in het buitenland kun je, afhankelijk van je pas, bij de openbare laadpalen terecht. Vergeet niet te checken of er laadmogelijkheden zijn bij de accommodaties waar je onderweg en op je bestemming verblijft.
Houd rekening met een lagere actieradius
Filerijden is niet alleen saai, het kan ook betekenen dat je eerder moet laden dan gepland. Ook hoge of lage temperaturen of harde wind kunnen leiden tot verminderde accuprestaties. En als je dan eindelijk bij je laadlocatie bent, kan het gebeuren dat alle laadpalen al bezet zijn. Breng daarom bij het plannen van je reis ook alternatieve laadlocaties in kaart. Dat maakt je flexibel en kan je een hoop stress besparen.
Controleer welke kabels je nodig hebt
Hoewel de meeste landen gebruikmaken van de ‘reguliere’ Type 2-kabels, kan het zijn dat in het land waar je naartoe gaat toch andere aansluitingen voorkomen. In Frankrijk en Italië komen laadpalen met Type 3C-stekkers bijvoorbeeld nog wel eens voor. Echter zijn er in deze landen zoveel alternatieven met type-2 aansluitingen dat het meenemen van een aparte kabel of een verloopstuk niet meer nodig is. Controleer, bijvoorbeeld via de app van de laadpasprovider, voor vertrek of de aansluiting van je auto gebruikelijk is in het land waar je naartoe gaat.
10. Kan ik mijn laadpas bij Fastned gebruiken?
Je kunt bij Fastned gewoon jouw laadpas gebruiken om de snellaadsessie te activeren. Daarnaast is het ook mogelijk om in jouw Fastned account jouw laadpas te koppelen zodat je met jouw Fastned App kunt laden via jouw laadpas.
Kosten
1. Wat kost elektrisch laden?
Per laadpaalaanbieder verschillen de tarieven. Naast een kWh-prijs vragen sommige leveranciers ook een starttarief of tijdtarief. Daarnaast kunnen de kosten afhankelijk zijn van welke laadpas je gebruikt. De meeste laadpasaanbieders hebben een eigen app welke je inzicht geeft in de tarieven per laadlocatie. Gebruik je bijvoorbeeld de laadpas van onze partner Eneco, dan zijn de kosten bij alle laadpalen gelijk. Gebruik je een NewMotion/Shell Recharge laadpas, dan kun je de NewMotion EV Charging App gebruiken voor informatie over de laadtarieven bij de verschillende laadpalen.
2. Wanneer is een elektrische auto goedkoper dan een brandstofauto?
Uiteraard is dit afhankelijk van hoeveel je dagelijks rijdt, hoeveel jaar je in een auto blijft rijden en in welke klasse jouw auto valt. Afhankelijk van de auto en duur van jouw leasecontract, ligt het omslagpunt tegenwoordig vaak tussen de 20.000 en 30.000 km/jaar. Maar omdat dit van meerdere factoren afhankelijk is, voorzien onze medewerkers je graag van advies op maat.
3. Welke financiële voordelen heeft elektrisch rijden?
Indien je in een private lease elektrische auto rijdt, geniet je naast een eventuele aanschafsubsidie en wegvallen van de wegenbelasting, van lagere kosten per kilometer omdat elektriciteit goedkoper is dan brandstoffen. Als zakelijke leaserijder geniet je ook van een lager bijtellingspercentage. Voor in 2020 geleverde elektrische auto’s is dit 8% tot een cataloguswaarde van € 45.000, daarboven 22% over het resterende bedrag. De bijtelling loopt de komende jaren op. Voor in 2022 geleverde elektrische auto’s geldt een percentage van 16% tot een cataloguswaarde van € 35.000 en daarboven 22% over het resterende bedrag. Daarna loopt dit op tot 22% vanaf 2026.