Nieuws- en persberichten

10okt
2017

Wist u dat u ook bijtelling over een leasefiets moet betalen?

Wist u dat u ook bijtelling over een leasefiets moet betalen?

Nu de economie hard groeit en het leaseaanbod steeds aantrekkelijker wordt, groeit ook het aantal files in ons land. Hierdoor wordt de ‘’leasefiets’’ steeds populairder voor woon-werk verkeer. Echter, deze heeft wel te maken met een bijtelling. Hieronder leest u hoe dit zit.

De leasefiets

Naast de leaseauto, leasescooter- en motor is er ook de leasefiets. De werkgever kan ervoor kiezen om deze aan zijn werknemers aan te bieden in plaats van of in combinatie met een leaseauto. Het CBS heeft uitgerekend dat de gemiddelde woon-werkafstand 22,6 kilometer is. Deze afstand is prima af te leggen met een elektrische fiets. Zeker als u kijkt naar het grote aanbod aan high speed e-bikes of pedelecs waarmee u maximaal 45 km/u kunt rijden. 

Bijtelling leasefiets

Een fiets van de zaak is een vorm van een inkomen van de werkgever naar de werknemer en  daarom is deze fiscaal belast. U betaalt dus bijtelling over het gebruik van een leasefiets.  Maar anders dan bij een leaseauto. Bij een auto betaalt u namelijk een percentage over de nieuwwaarde. Over een leasefiets betaalt u bijtelling over de kilometerkostprijs van de fiets. U vermenigvuldigt het aantal privé kilometers x de kosten per kilometer. De vraag alleen is wat nu de kostprijs per kilometer van een fiets is en hoe houdt de bestuurder de privé kilometers bij? 

Veel voordelen behalve fiscaal

Een fiets is milieuvriendelijk, levert een positieve bijdrage aan de gezondheid, bereikbaarheid en filebestrijding. Al in 2012 heeft minister Schultz toegezegd dat bedrijven gestimuleerd moeten worden om (lease)fietsen in te zetten. Alleen op fiscaal gebied zien we deze stimulering nog niet terug. Willen we de fiets als zakelijk vervoersmiddel aanbieden, dan zou de inzet ervan niet gebonden moeten zijn aan fiscale regels. Wat vindt u? Laat het ons weten!

Blijf op de hoogte

Volg ons nu ook op LinkedIn en Twitter en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de mobiliteitsmarkt.

Ook interessant

Een e-bike hoort erbij

Een elektrische fiets hoort erbij

Lees het artikel.

Ga toch elektrisch fietsen!

Lees het artikel.

 

Blijf op de hoogte

Blijf ook op hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van autoleasing, mobiliteit en modern werkgeverschap.