Nieuws- en persberichten

30mei
2017

Antwoord op de 8 meest voorkomende e-bike vragen

Antwoord op de 8 meest voorkomende e-bike vragen

Wij zijn dagelijks in gesprek met wagenparkbeheerders, HR-managers en directieleden over de invulling van de mobiliteitsbehoefte van het bedrijf en hun werknemers. “Is een e-bike een interessante optie voor u?” vragen wij weleens. Het is vaak het begin van een leuk en lang gesprek over de e-bike.

De meest voorkomende vragen hebben wij aan onze e-bike specialist en Account Manager Business Development Rodger Ruygrok voorgelegd en verwerkt in dit handige overzicht.

1. Wat is een e-bike en hoe werkt het?

De e-bike is een normale fiets met zogenoemde trapondersteuning. In de naaf van de fiets zit een elektromotor die elektrische ondersteuning geeft. Sensoren in het fietsframe bepalen de hoeveelheid van deze ondersteuning. De e-bike wordt ook wel pedelec genoemd. Dit is een samenvoeging van ‘pedal’ en ‘electric’: elektrisch, maar met meetrappen. 

2. Welke soorten e-bikes zijn er?

De standaard e-bike haalt een snelheid van 25 kilometer per uur en heeft een maximumvermogen van 250 Watt. Sinds een paar jaar is de zogenoemde ‘speedpedelec’ of ‘high speed e-bike’ op de markt, zoals de Stromer. Deze haalt een snelheid tot 45 kilometer per uur en heeft een vermogen tussen de 250 en 4.000 Watt. Ondanks dat de snelheid afhankelijk is van de inspanning, hoeft de fietser tot een bepaalde snelheid niet mee te trappen. Bij de high speed e-bike mag door de fabrikant namelijk een gashendel worden toegevoegd. Hiermee bepaalt de berijder zelf hoeveel elektrische ondersteuning er wordt gegeven. 

3. Hoeveel kilometer kun je gemiddeld afleggen met een e-bike?

Het aantal kilometers wat afgelegd kan worden is afhankelijk van een aantal factoren. Denk aan de weersomstandigheden, het gewicht van de fietser, de bandenspanning en uiteraard de mate van trapondersteuning. Wel geldt hoe hoger het vermogen (Watt), hoe meer kilometers er gereden kunnen worden. Met de Stromer high speed e-bike kunt u gemiddeld 70 - 80 kilometer afleggen op één volle accu. Een woon-werkafstand van 20-25 kilometer is met zo een high speed e-bike dan ook prima te doen. 


Tip: wilt u meer weten over de subsidieregeling rondom de e-bike, of wilt u meer weten over de nieuwe helmplicht regels voor de highspeed e-bike? Download dan gratis ons artikel.

 

4. Welke regels gelden er voor een e-bike?

Voor de e-bike gelden er geen speciale regels. Voor de high speed e-bike daarentegen wel. Sinds 1 januari 2017 zijn de regels aangescherpt en zijn alle nieuwe high speed e-bikes voorzien van een bromfietskenteken en gelden dus ook de regels voor de bromfiets. Dit betekent dat de berijder minimaal 16 jaar moet zijn en dat een bromfietsrijbewijs verplicht is. Voorheen was enkel een snorfietskenteken voldoende, maar op 1 juni 2017 moeten alle high speed e-bikes voorzien zijn van een bromfietskentekenplaat.

Voor de high speed e-bike is een Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering verplicht. Voor een normale e-bike geldt dit niet, maar verschillende verzekeringsmaatschappijen bieden deze mogelijkheid wel aan. Door de stijgende populariteit en het aantal diefstallen van de e-bike, stijgen ook de premies van de verzekeringen. Deze kunnen per gemeente flink verschillen, dus bekijk vooraf goed de mogelijkheden en voorwaarden.

Wat betreft de maximale snelheid gelden voor high speed e-bikes ook dezelfde regels als voor de bromfiets. Op de rijbaan mag er 45 kilometer per uur worden gereden. Op het bromfietspad binnen de bebouwde kom geldt de maximale snelheid van 30 kilometer per uur en buiten de bebouwde kom is dit 40 kilometer per uur.

5. Geldt er een helmplicht voor de e-bike?

Voor de high speed e-bike geldt vanaf 1 januari een helmplicht. Voor de gewone e-bike is dit niet verplicht. Omdat de standaard bromfietshelm in veel gevallen niet goed ventileert en de oren te veel afschermt, zijn er speciale e-bike helmen op de markt.

6. Wat zijn de kosten van een e-bike?

De kosten voor het leasen van een e-bike of high speed e-bike verschillen per model en aanbieder. Bij ALD Automotive leaset u al een high speed e-bike vanaf €100,- per maand.

7. Wat zijn de belangrijkste voordelen van een e-bike?

De e-bike is een van de schoonste vormen van vervoer en daarom beter voor het milieu dan een auto. Ook draagt de e-bike bij aan het oplossen van het fileprobleem, wanneer mensen met een gemiddelde afstand van 15 kilometer van hun werk de e-bike zouden pakken. Daarnaast bespaart de e-bike op kosten voor brandstof, onderhoud en parkeergeld. En omdat de e-bike, nog wel afhankelijk is van enige inspanning van de berijder, zorgt het voor fittere en gezondere medewerkers.

8. Zitten er nog fiscale voordelen aan een e-bike?

Verschillende gemeenten bieden regionale subsidieregelingen voor e-bikes of e-scooters. Zo kunnen bedrijven rekenen op financiële steun vanuit de gemeente. Wilt u weten of uw gemeente ook subsidies biedt voor een e-bike? Bekijk dan het artikel op onze pagina  met een overzicht van deze regelingen.

Blijf op de hoogte

Volg ons nu ook op LinkedIn en Twitter en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de mobiliteitsmarkt.

Blijf op de hoogte

Blijf ook op hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van autoleasing, mobiliteit en modern werkgeverschap.