Nieuws- en persberichten

26mei
2017

Wanneer komt de zelfrijdende auto?

Wanneer komt de zelfrijdende auto?

Autonoom rijden brengt verschillende reacties teweeg: de ene automobilist kan niet wachten, terwijl de ander er niet aan moet denken om het stuur uit handen te geven. Dagelijks worden we gevoed met een stroom aan berichten in de media. Welke automerken zetten vol in op autonoom rijden?

ALD Automotive zet enkele belangrijke merken op een rij.

Renault-Nissan

De alliantie Renault-Nissan gaat voor een gefaseerde aanpak. Nog dit jaar volgt een systeem waarmee op een rijbaan zelfstandig kan worden gereden. In 2018 volgt een vergelijkbaar systeem, nu met meerdere rijstroken. En in 2020 worden de autonoom rijdende auto’s van Renault en Nissan verwacht waarmee in de steden zelfstandig kan worden gereden. Ze hebben een onderzoeksbudget van 4,5 miljard euro uitgetrokken met onderzoekscentra in meerdere landen.  

Mercedes-Benz

De nieuwste E-klasse van Mercedes-Benz is nu al semi-autonoom met Active Lane Change Assist. Zodra de bestuurder het knipperlicht langer dan 2 seconden aan heeft om van baan te wisselen, zal de auto zelfstandig in de gewenste richting sturen. Een lange afstandsradar en camera monitoren het gebied voor de auto, terwijl andere sensoren de achterkant en zijkanten in de gaten houden. 

Tijdens de Consumer Electronics Show (CES) gaf Mercedes-Benz een interessant kijkje in hoe de autonoom rijdende auto er uit zal komen te zien met hun prototype F015. De auto had veel weg van een mobiele loungeplek waarbij stoelen om kunnen draaien. Interessant was dat de auto groter dan gebruikelijk was, ruim 5 meter lang. Het is de vraag of autonoom rijden inderdaad zal gaan zorgen voor groter wordende auto’s. Mercedes-Benz verwacht de volledig zelfstandig rijdende auto in 2025 op de markt te brengen.

Volvo 

Volvo verwacht in 2021 haar eerste volledige autonome model op de markt te brengen. Maar nog dit jaar worden de eerste proeven met autonoom rijden al gedaan in Zweden. Het is de eerste autofabrikant die een nieuwe supercomputer van NVDIA in gebruik gaat nemen. Hiermee voegen ze kunstmatige intelligentie toe aan de auto om, zoals we van Volvo gewend zijn, de veiligheid te vergroten. De supercomputer kan de enorme hoeveelheid data die onderweg opduikt realtime analyseren, in het belang van een betere veiligheid.

Audi 

Audi verwacht in 2020 haar eerste zelfrijdende auto te lanceren. De weg naar autonoom rijden bestaat voor Audi uit experimenten met autonoom filerijden. De techniek neemt het stuur, gaspedaal en de remmen over wanneer de auto minder dan 35 mph rijdt (56 km/uur). 

Tesla

Tesla is mogelijk het eerste merk waar u aan denkt bij autonome auto’s. Tesla’s worden nu al van de hardware voorzien om volledig autonoom te kunnen rijden. Dat betekent niet dat deze modellen nu al zelfstandig de weg op kunnen. De functie is niet actief, maar kan via software updates ingeschakeld worden. Regulering en het opbouwen van ervaring met autonoom rijden is nodig voordat de Tesla’s zich zelfstandig kunnen gaan verplaatsen. De zichzelf zelfstandig parkerende Tesla is een voorproefje van het autonoom rijden. 

De meeste merken geven 2020-2023 aan als het jaar waarop de eerste volledig autonome modellen op de markt gaan komen. De vraag is natuurlijk of de consument er dan ook al klaar voor is. We zijn benieuwd naar uw mening!

Blijf op de hoogte

Volg ons nu ook op LinkedIn en Twitter en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de mobiliteitsmarkt.

Ook interessant

Vier innovatieve primeurs op het gebied autonoom rijden.

Lees het artikel.

Zijn de Nederlandse wegen klaar voor autonome auto's?

Lees het artikel.

 

Blijf op de hoogte

Blijf ook op hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van autoleasing, mobiliteit en modern werkgeverschap.