Nieuws- en persberichten

20jan
2017

Uitslag file enquête: flexibele reistijden en thuiswerken oplossing fileprobleem

Uitslag file enquête: flexibele reistijden en thuiswerken oplossing fileprobleem

Het lijkt voor de gemiddelde forens die woon-werkverkeer met de auto aflegt, de grootste ergernis: File. Maar is dat wel zo? En hoeveel staan we dan in de file? In het kader van het BNR mobility debat ‘Een toekomst zonder files’, deed ALD Automotive een kleine enquête onder haar leaserijders.

Hierbij werden er 3 vragen gesteld; de hoeveelheid tijd die men in de file staat, hoe groot de ergernis is in relatie tot het filerijden en de mogelijke oplossingen.

Grootste ergernis en duur van file

Opvallend was, dat ruim een derde van de respondenten wekelijks 1 uur of minder in de file stond en een derde 1-3 uur. Nu lijkt dat relatief weinig in relatie tot het fileleed dat je dagelijks op de radio voorbij hoort komen,  maar toch een belangrijke bron van ergernis: een aanzienlijk deel (43%) gaf aan zich er af en toe aan te ergeren. Een derde (33%) van de respondenten ergert zich er zelfs regelmatig aan. De groep die files tot de grootste ergernis rekent is 17%.

Wat is de mogelijke oplossing?

Tot slot; wat zijn de mogelijke oplossingen in de ogen van onze leaserijders? Hierbij kon men maximaal 3 antwoorden geven. Wat bleek? Flexibele reistijden en thuiswerken werd, met 35%, verreweg het meest genoemd, een duidelijk signaal naar werkgevers. De – in de politiek veel bediscussieerde kilometerbeprijzing / spitsheffing (“rekening rijden”) lijkt onder de doelgroep de minst populaire oplossing met slechts 6%. 

Opvallend was, dat andere oplossingen als meer asfalt, meer/beter OV in de spitsblokken en nieuwe technologieën zoals bijv. big data maar ook de autonoom rijdende auto min of meer gelijk op gingen in de score. Kennelijk wordt (momenteel) geen van deze mogelijkheden als directe oplossing gezien voor het steeds groter wordende fileprobleem. ALD Automotive ziet op termijn vooral veel toekomst in de innovatieve en technologische ontwikkelingen als autonoom rijdende auto en big data. We gaan graag het gesprek aan met werkgevers en branchegenoten hoe we samen op kunnen trekken in het streven naar een betere bereikbaarheid!

Heeft u het BNR debat gemist?

Luister dan via deze link het gehele debat terug. Ga ook naar onze pagina ‘Een toekomst zonder files’ om het verslag te lezen.

Volg ons

Volg ons nu ook op LinkedIn en Twitter en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de mobiliteitsmarkt.

Blijf op de hoogte

Blijf ook op hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van autoleasing, mobiliteit en modern werkgeverschap.