08dec

TCO: deze aspecten bepalen de kosten van uw leaseauto

TCO: deze aspecten bepalen de kosten van uw leaseauto

De ene leaseauto is de andere niet, maar waar komen de kostenverschillen vandaan en waar betaalt u eigenlijk voor? En misschien wel het belangrijkste, wat kunt u doen om de kosten te verlagen? Wij lichten de prijsopbouw van uw zakelijke leaseauto graag toe!

Afschrijving

Dit is de grootste kostenpost. De auto wordt naarmate deze meer gebruikt wordt en ouder wordt, minder waard. Het verschil tussen de aankoop- en ingeschatte restwaarde is de afschrijving. Hoe deze bepaald wordt, vindt u op deze pagina. 

Invloed: Courante auto’s schrijven minder af. Uw leasemaatschappij kan u vertellen welke modellen een gunstige afschrijving hebben en daarmee voordeliger in de lease zijn.

Brandstof

Meer kilometers rijden, betekent meer brandstofkosten. Maar er zijn meer aspecten die een invloed hebben op de brandstofkosten. De brandstof voor een dieselauto is per kilometer goedkoper dan een benzineauto, in houderschapsbelasting en aanschaf is een dieselauto echter juist duurder. Bij veel kilometers kiest u voor een diesel, rijdt u minder dan is benzine aantrekkelijker. Het omslagpunt is per auto verschillend. 

Invloed: Op de brandstofkosten heeft de berijder een grote invloed. Zowel qua aantal kilometers als rijstijl en keuze voor tankstation. Door een brandstofpas ter beschikking te stellen beheert u deze kosten. Daarnaast kunt u berijders die slim tanken en zuinig rijden belonen voor dit gedrag.

Verzekering

Een belangrijk onderdeel; zowel omdat dit een substantieel deel is van de leasekosten alsook in het belang. Is er alleen een WA + cascoverzekering afgesloten of ook een ongevallen inzittende verzekering? En welk eigen risico geldt er? Dit zijn belangrijke aspecten om rekening mee te houden. 

Invloed: Vergelijk appels met appels indien u verzekeringsvoorwaarden wilt vergelijken. Door een hoger eigen risico te accepteren kunt u de maandelijkse tarieven drukken.

Rente

Voor het aanschaffen van de leaseauto trekt de leasemaatschappij geld aan. De kosten voor deze lening worden doorberekend in de leasetermijnen

Invloed: Hoe lager de investering, des te lager is de rentecomponent. Een auto met een lage aanschafwaarde is daarmee goedkoper dan een dure leaseauto.

Total Cost of Ownership

Regulier onderhoud, reparaties en vervangen van banden

Elke auto heeft periodiek onderhoud nodig. Er wordt een potje gereserveerd voor de onderhoudsbeurten, het vervangen van banden en reparatie van eventuele gebreken die optreden tijdens normaal gebruik. 

Invloed: Kiest u voor winterbanden dan is dat een extra kostenpost. Montage van winterbanden draagt echter significant bij aan de veiligheid van de auto tijdens de wintermaanden.  

Houderschapsbelasting

Elke deelnemer aan het Nederlandse wegverkeer moet houderschapsbelasting afdragen. De kosten worden in de meeste gevallen door de leasemaatschappij betaald en in de maandelijkse leasefee doorberekend. 

Invloed: Het gewicht, de brandstof en hoe milieuvervuilend het voertuig is bepaalt de hoogte van de HSB. Met uw autokeuze beïnvloedt u dus de hoogte van de HSB. 

Vervangend vervoer

Wanneer u onverhoopt pech heeft met de auto waardoor deze voor langere tijd niet beschikbaar is, is het wel zo fijn om mobiel te blijven. Door vervangend vervoer op te nemen in de lease bent u er van verzekerd dat uw medewerkers mobiel blijven. 

Invloed: Door van vervangend vervoer af te zien kunt u besparen. U kunt er echter ook voor kiezen om een kleinere auto ter beschikking te stellen of de vervangende auto in te zetten na 24 of 48 uur.

Overig

De leasemaatschappij onderhandelt met merken, dealers en garages om aantrekkelijke tarieven te kunnen bieden. Alle facturen en communicatie van partners verloopt via de leasemaatschappij zodat u één aanspreekpunt en één overzichtelijk tarief hebt. 

Daarbij is de leasemaatschappij het eerste aanspreekpunt bij alle vragen rondom mobiliteit of in geval van pech. 

Invloed: Hoe meer u bereid bent om zelf te doen, hoe lager deze kosten worden. In de meeste gevallen is de leasemaatschappij (door omvang en specifieke kennis) beter in staat om deze activiteiten efficiënt uit te voeren. 

Meer weten?

Wilt u meer weten over de opbouw van uw leasekosten dan kunt u contact opnemen met ALD Automotive of met uw vaste contactpersoon.

Wilt u zakelijk leasen? Bekijk dan ook onze zakelijke leasevormen zoals operational lease, zakelijk auto huren, shortlease of occasion lease.

Volg ons

Volg ons nu ook op LinkedIn en Twitter en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de mobiliteitsmarkt.

Bel ons
+31 20 658 70 00

Blijf op de hoogte

Volg ons

Blijf ook op hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van autoleasing, mobiliteit en modern werkgeverschap.